Hot News
Putin: Jubileul Victoriei va fi marcat solemn, amplu și cu demnitate. Textul integral al mesajului președintelui rus, cu ocazia Zilei Victoriei, 9 mai
09/05
Kremlinul, anunț legat de un vaccin împotriva Covid-19
10/05

Germania a indicat unicul vinovat de declanșara celui de-al Doilea Război Mondial

Trupele celui de-al III-lea Reich au învadat întreaga Europă/ Foto: Three Lions / Getty Images

Ministrul de Externe al Germaniei, Heiko Maas și directorul Institutului pentru istorie modernă, Andreas Wirshing, au indicat regimul nazist al celui de-al Treilea Reich drept unic vinovat pentru declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial, relatează Lenta.ru.

Într-un articol publicat în ziarul Der Spiegel, cei doi reprezentanți ai Germaniei au arătat că ”tentativele revoltătoare de a rescrie istoria” îi obligă să clarifice poziția țării lor.

”Germania singură a declanșat al Doilea Război Mondial, atacând Polonia. Și numai Germania poartă responsabilitatea pentru crimele împotriva umanității comise în timpul holocaustului”, se arată în articolul din Der Spiegel.

Autorii subliniază că aceia care obligă ca alte popoare să fie considerate criminale comit o nedreptate față de victime, folosesc istoria în interese proprii și divizează Europa. În opinia celor doi semnatari ai materialului, nu poți să-i prezinți pe cei care au fost atacați drept atacatori, iar victimele drept criminali.

La rândul său, ambasada Germaniei în Rusia a postat, pe pagina sa de Facebook, un comunicat dedicat aniversării a 75 de ani de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei. ”Tot mai puțini martori pot povesti despre crimele celui de-al Doilea Război Mondial. Germania susține proiectele internaționale, memorialele, întâlnirile memoriale. Este pentru noi și o datorie și o convingere”, se arată în textul preluat de TASS.

”Atrocitățile celui de-al Doilea Război Mondial nu trebuie uitate. Germania își recunoaște responsabilitatea istorică și contribuie ca, în întreaga lume, în special în școli, să se desfășoare o muncă educativă”, se arată în comunicat.

În acest context, Lenta.ru menționează versiunea americană a istoriei celui de-al Doilea Război Mondial, prezentată recent de Pentagon, sub titlul ”Ziua Victoriei în Europa: moment de sărbătoare și de reflecție”. Printre altele, în varianta americană este menționată invadarea Poloniei de către URSS în 1939. ”Conflictul a început în 1939, când Germania și Uniunea Sovietică au invadat Polonia. Printre decedați s-au aflat circa șase milioane de evrei, uciși de Germania nazistă”, se spune în prezentarea Pentagonului.

Anul trecut, la 19 septembrie, Parlamentul european a adoptat rezoluția ”Despre importanța păstrării memoriei istorice pentru viitorul Europei”, unde se afirmă că al Doilea Război Mondial a fost provocat de Germania și de Uniunea Sovietică, care au semnat Pactul Molotov–Ribbentrop.

Al doilea Război Mondial a început pe 1 septembrie 1939, prin intrarea Germaniei în Polonia. La 17 septembrie, pe teritoriul polonez au intrat trupele sovietice, până la așa-numita ”linia Curzon”, definită de către Consiliul Suprem al Antantei, în 1919, drept granița între Polonia și Rusia bolșevică, o înțelegere încălcată de Polonia în 1920. La 22 iunie 1941, trupele hitleriste și ale aliaților lor au atacat URSS. Marele Război de Apărare a Patriei a durat patru ani și s-a încheiat cu eliberarea de sub nazism a Europei Centrale și de Est, scrie Lenta.ru. Pierderile militare ale URSS au fost estimate la peste 12 milioane de oameni, pierderile totale de vieți omenești ridicându-se la aproape 27 milioane de oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875048