Hot News
Cronica pandemiei în Rusia, la data de 11 mai
11/05
Credit pentru Moldova. Chișinăul vrea să reia negocierile cu Rusia
11/05

Fiodor Lukianov: Indiferența SUA pentru istorie

25 aprilie 1945. Întâlnirea istorică a trupelor sovietice și americane pe Elba/ Foto de arhivă

Directorul pentru lucrări științifice al Clubului Internațional de Dezbateri ”Valdai”, Fiodor Lukianov, este de părere că, în cei 30 de ani care s-au scurs de la sfârșitul războiului rece, în Statele Unite au fost și continuă să fie eliminate din istorie, în mod conștient, toate paginile legate de Uniunea Sovietică, relatează TASS.

Mesajele postate de Casa Albă pe rețelele sociale, potrivit cărora victoria în cel de-al Doilea Război Mondial a fost obținută de Statele Unite și de Marea Britanie, demonstrează indiferența Washingtonului față de adevărul istoric și disponibilitatea de a interpreta acest adevăr în mod diferit, într-o notă avantajoasă pentru el, a apreciat analistul rus, într-o dialog cu agenția TASS.

”După părerea mea, aceste afirmații nu reprezintă un gest politic, ci reflectă noua interpretare dată de SUA celui de-al Doilea Război Mondial. Este o demonstrație că istoria nu are importanță așa cum a fost ea, de fapt, esențial fiind ca ea să fie folosită la momentul oportun”, a explicat expertul.

Potrivit analistului, în cei 30 de ani care s-au scurs de la sfârșitul Războiului Rece, în Statele Unite au fost și sunt eliminate din istorie, în mod conștient, toate paginile care au legătură cu Uniunea Sovietică. Rezultatul este negarea rolului URSS în evenimente istorice, inclusiv în cel de-al Doilea Război. Iar afirmațiile Casei Albe se acordează în totalitate cu această tendință, reflectând starea de spirit a opiniei publice în SUA.

n opinia lui Lukianov, pentru președintele Donald Trump nu contează ce s-a întâmplat în realitate și, probabil, el însuși crede sincer că victoria asupra nazismului a fost dobândită de americani. ”Pur și simplu, în America s-a schimbat eticheta – adică, acum, nazismul a fost învins de SUA și britanici, în calitatea lor de aliați credincioși”, a adăugat interlocutorul agenției TASS. ”Acest lucru contrazice adevărul istoric și reprezintă o insultă la adresa rușilor și a multor altor popoare; nu știu despre alții, dar pe Trump nu l-au speriat niciodată chestiuni de genul acesta”, a subliniat expertul rus.

În ceea ce privește reacțiile Moscovei, Lukianov consideră că Rusia nu ar putea face prea multe pentru a lupta împotriva denaturării, în SUA, a adevărului istoric privind cel de-al Doilea Război Mondial. ”După părerea mea, este imposibil să schimbi, în SUA, percepția celui de-al Doilea Război, pentru că, în general vorbind, americanilor le este indiferent. Pentru ei nu este ceva important”, a arătat analistul.

”Poziția lui Trump este ilustrativă în acest sens: este nevoie de o declarație cu președintele Vladimir Putin dedicată împlinirii a 75 de ani de la întâlnirea de pe Elba – se face. Trebuie spus că SUA au învins nazismul – este ceva excelent, ce contează?!? Dacă lui îi este indiferent, cum poți să lupți cu așa ceva?”

În același timp, Lukianov a atras atenția că, în Europa, situația este cu totul alta. În statele europene, istoria celui de-al Doilea Război Mondial constituie subiect de discuții aprinse și are o mare însemnătate pentru europeni.

”Articolul ministrului german de Externe, Heiko Maas (în care șeful diplomației subliniază că numai Germania nazistă este vinovată de declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial, n.r.), demonstrează, în opinia mea, că în Europa, în general, și în Germania, în special, pe mulți îi sperie revizionismul. Dar, nu pentru că nu vor să îi supere pe ruși, ci pentru că se tem să nu fie dărâmat întreg fundamentul pe care a stat Europa postbelică. Și au motive să se teamă”, crede Lukianov. ”Însă, acesta este unul dintre punctele de vedere. Celălalt, desigur, se află la polul opus și vizează interpretarea est-europeană. În Europa, cu siguranță, există un teren propice în acest sens, dar nu pentru a schimba ceva, ci pentru a susține acea versiune a istoriei care le este lor mai aproape”.

Lukianov este de părere că a modifica opinia asupra istoriei în Polonia sau Letonia ”este imposibil, orice ai face”. În același timp, sunt state unde sunt răspândire interpretări opuse ale cauzelor izbucnirii și ale rezultatelor celui de-al Doilea Război Mondial, precum Germania și Ungaria, iar cu aceste țări trebuie dusă o muncă delicată, a concluzionat expertul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875205