Hot News
Clădirea MAE rus din Piața Smolenskaia din Moscova/ RIA Novosti
Teste nucleare. MAE rus crede că SUA se vor retrage și din acest tratat
30/05
Maria Zaharova
Maria Zaharova, despre ruperea relațiilor dintre SUA și OMS
30/05

Un tribunal ucrainean a decis: Utilizarea simbolului diviziei SS ”Galicina” este ilegală

Veteranii SS-iști din divizia ”Galicina”/Foto: sevastopol.su

O judecătorie administrativă din Kiev a declarat ilegale acțiunile fostului șef al Institutului pentru memorie națională al Ucrainei (UINP), deputatul partidului Solidaritate Europeană, Vladimir Viatrovici, care a afirmat că simbolul diviziei SS ”Galicina” (Galiția – n.r.) nu este nazist, a anunțat șeful Comitetului Evreiesc din Ucraina, Eduard Dolinski.

”Astăzi a avut loc ședința de judecată la plângerea formulată împotriva fostului șef al UINP, deputatul poporului Vladimir Viatrovici. Viatrovici nu s-a prezentat în instanță, așa că ședința s-a desfășurat fără el. Curtea a stabilit ”să declare ca fiind ilegale acțiunile UINP și ale șefului UINP referitoare la promovarea concluziei că simbolul diviziei SS ”Galicina” nu este simbol al regimului totalitar național-socialist (nazist), a cărui răspândire sau folosire publică este interzisă în Ucraina”, a scris Dolinski pe pagina sa de Facebook, relatează publicația ”Vzgliad”.

Potrivit precizărilor sale, judecătorii au «obligat UINP și persoanele din conducerea institutului să se abțină de la acțiuni de promovare a concluziei că simbolul diviziei de trupe SS ”Galicia” nu este simbol al regimului totalitar național-socialist (nazist), a cărui răspândire sau folosire publică este interzisă în Ucraina».

În plus, instanța a obligat UINP la plata unor cheltuieli de judecată în valoare de 960 de grivne (circa 30 de euro).

Scandalul a izbucnit după ce Eduard Dolinski a cerut, în 2017, ca procurorul orașului Lvov să-i tragă la răspundere pe participanții la manifestările organizate, în ajun, pentru a marca 74 de ani de la formarea diviziei SS ”Galicia”, participanți care au folosit simbolul diviziei. În solicitarea lui, Dolinski menționa că divizia a fost formațiune din cadrul trupelor SS ale Germaniei naziste.

Atunci, în apărarea neonaziștilor a sărit Institutul pentru memorie națională al Ucrainei, condus, la acea dată, de Viatrovici. El a afirmat că simbolul diviziei ”Galicina” nu are nici o legătură cu regimul nazist. În septembrie 2017, Dolinski a depus o plângere împotriva istoricului, cerând tragerea lui la răspundere.

Publicația ”Vzgliad” amintește că divizia ”Galicina” a fost formată la 28 aprilie 1943 și a fost alcătuită, în principal, din voluntarii ucraineni care locuiau în districtul ”Galiția” și Gubernia Generală. Divizia a fost inclusă în componența Armatei naționale a Ucrainei și, mai târziu, în cadrul trupelor SS, a participat la exterminarea în masă a populației civile din câteva zone de ocupație nazistă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875055