Hot News
Inteligența artificială, învățată să citească manuscrise
03/06
În Rusia, într-o zi se produc 9 milioane de măști de protecție
03/06

Politica Rusiei în domeniul descurajării nucleare, aprobată de Putin

Foto: RIA Novosti

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a aprobat principiile de bază ale politicii de stat din domeniul descurajării nucleare. Decretul semnat în acest sens a fost publicat, marți, pe portalul oficial al informațiilor juridice oficiale.

Documentul cuprinde patru capitole, printre care esența descurajării nucleare, condițiile trecerii Rusiei la utilizarea armei nucleare, îndatoririle organelor statului și ale organizațiilor în realizarea politicii de stat în domeniul descurajării nucleare.

Textul precizează că politica de stat din domeniul descurajării nucleare ”are un caracter defensiv, are rolul de a susține potențialul forțelor nucleare la un nivel suficient pentru a asigura descurajarea nucleară și garantează apărarea suveranității și a integrității teritoriale a statului, descurajarea potențialului inamic de agresiuni împotriva Rusiei și (sau) a aliaților ei”.

Principalele amenințări militare sunt recunoscute a fi: sporirea, de către potențialii inamici, în teritoriile și zonele marine învecinate Rusiei și aliaților ei, de forțe în componența cărora intră mijloace de transport a armelor nucleare; desfășurarea de mijloace de apărare antirachetă, rachete cu rază medie și mai scurtă de acțiune, armament nenuclear și hipersonic de mare precizie, drone de atac și arme energetice direcționate; amplasarea în cosmos a unor mijloace de apărare antirachetă și sisteme de atac; prezența în arsenalul țărilor a armelor nucleare și a altor tipuri de arme de distrugere în masă, ce pot fi folosite împotriva Rusiei sau a aliaților ei; proliferarea necontrolată a armei nucleare și a mijloacelor de transport a acesteia; amplasarea de arme nucleare și a mijloacelor de transport a acestora pe teritoriile statelor nenucleare.

Politica de stat a Rusiei asigură inadmisibilitatea escaladării acțiunilor miliare și încetarea lor în condiții acceptabile pentru țară și aliații ei. Arma nucleară este privită doar ca mijloc de intimidare, utilizarea ei fiind considerată o măsură de forța majoră, luată in condiții de maxima constrângere. Descurajarea nucleară este chemată să dea de înțeles potențialului inamic că o agresiune împotriva Rusiei și a aliaților ei nu va rămâne nepedepsită.

”Federația Rusă își rezervă dreptul de a folosi arma nucleară ca răspuns la utilizarea împotriva ei și (sau) a aliaților ei a armei nucleare sau a altor tipuri de arme de distrugere în masă, precum și în caz de agresiune împotriva Rusiei cu utilizarea armei convenționale, când sub amenințare este pusă însăși existența statului”, se arată în document.

Bazele politicii Rusiei din domeniul descurajării nucleare se pot completa ”în funcție de factori externi și interni, ce influențează asigurarea apărării”. În acest domeniu, politicile sunt conduse în totalitate de președintele Rusiei, Consiliul de Securitate al Rusiei formulând principalele direcții ale politicii militare pe acest segment, iar Ministerul Apărării realizează acțiunile din domeniul descurajării nucleare.

1 Comment

  1. c. serban spune:

    Este vorba de o diversiune veche de când lumea. Un stat, în cazul de față SUA, atunci când are probleme grave în interior, inventează un pericol care ar veni chipurile din exterior, în cazul de față din Rusia. În acest fel se speră că manifestațiile violente din SUA și unele țări occidentale vor înceta, iar opinia publică de acolo se va mobiliza împotriva inamicului comun, adică a Rusiei. Pentru a realiza această diversiune, SUA sunt în stare să organizeze o provocare, adică să arunce o bombă pe undeva prin Europa de Est, pentru ca apoi să pretindă că ar fi vorba de un atac din partea Rusiei și să creeze astfel un pretext de a ataca Rusia. De aceea președintele Putin, care cred că este în posesia unor informații în acest sens, a amenințat pe criminalii ăia cu arma nucleară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875102