Hot News
Peskov. Nu mai există oligarhi în Rusia
11/06
Fiodor Lukianov: Suprastructură în loc de bază. Ce stă în spatele protestelor din SUA?
11/06

România poate recunoaște Rusia drept stat ostil

București. Palatul Parlamentului/ Foto: Europa FM

Autoritățile române ar putea recunoaște Rusia drept stat ostil și o amenințare pentru regiune, informează RIA Novosti, cu referire la proiectul noii strategii de apărare națională a României pentru perioada 2020-2024.

Condus de președintele Klaus Iohannis, Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a adoptat, deja, documentul. Proiectul intră în vigoare dacă va primi vot favorabil din partea ambelor camere ale Parlamentului României, subliniază RIA.

”Creșterea potențialului militar în vecinătatea României, inclusiv pe flancul estic, respectiv la granița cu NATO (militarizarea Crimeii în ansamblul ei, a bazinului Mării Negre al Federației Ruse, desfășurarea de manevre militare, creșterea potențialului cu ajutorul căruia pot fi lansate operațiuni ofensive și defensive) creează provocări serioase pentru interesele strategice naționale, afectând securitatea granițelor UE și NATO și stabilitatea în regiunea Mării Negre”, se arată în documentul postat pe site-ul administrației președintelui României.
Se precizează că această situație ar putea avea un impact negativ asupra securității statului.

La rândul său, președintele Iohannis arată, în evaluarea sa, că strategia de securitate națională propune să se pună accent pe ”o gestionare complexă a riscurilor și amenințărilor”.

”Este o schimbare globală a paradigmei, ce ține cont de evenimentele din regiune, de înrăutățirea relațiilor dintre NATO și Federația Rusă, de răspândirea terorismului, de amenințările hibride și cibernetice, precum și de alte provocări”, se precizează în evaluarea proiectului, publicată tot pe site-ul administrației prezidențiale, scrie RIA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875053