Hot News
Tratat de pace. Propunerea Rusiei pentru Japonia
11/07
Destinații turistice. O capodoperă a artei tradiționale rusești: Palatul Teremnoi din Kremlin – VIDEO
11/07

Votul constituțional din Rusia, un moment istoric, consideră șeful Camerei româno-ruse

Foto: Facebook

Votul național din Rusia privind amendamentele la Constituție ”va rămâne, toată viața, în memoria mea”, a declarat, într-un interviu acordat agenției TASS, președintele Camerei de colaborare economică și culturală dintre România și Rusia, Tudor Afanasov (în imagine), care, în calitate de expert, s-a numărat printre observatorii procesului de vot din Moscova și Sankt-Petersburg, la invitația Camerei Civice a Rusiei.

”Dincolo de orice îndoieli, este, cu adevărat, un moment istoric pentru Rusia, pentru noi, concetățenii care trăim dincolo de granițe și pentru întreaga lume”, a subliniat el. Am înțeles că lumea s-a îndepărtat de unipolaritate și, acum, devine multipolară. Pe parcursul votului, Rusia a demonstrat că fiecare popor are dreptul la a-și determina propria soartă. Este cea mai importantă concluzie pe care am tras-o după călătorie”. Afanasov s-a aflat la Moscova și la Sankt-Petersburg din 24 iunie până la 3 iulie, el vizitând, în perioada votului, 6-7 secții de vot pe zi. Despre rezultatele deplasării lui, observatorul pregătește o emisiune de televiziune și o serie de articole.

Afanasov a fost impresionat de numărul mare de tineri care au participat la vot. «Toți au discutat liber cu noi, nimeni nu și-a ascuns punctul de vedere, nici măcar buletinul de vot completat, indiferent dacă votase ”pentru” sau ”împotrivă”», a spus el. ”Deși au fost și oameni cărora nu le plac amendamentele, majoritatea rușilor aprobă modificările. Și nu sunt doar persoane în vârstă, interesate de majorarea pensiilor, ci și tineri, și credincioși”.

«Pentru noi, ca ruși-lipoveni care trăiesc în România și care țin la ”credința veche” (desfășoară practicile liturgice ale Bisericii Ortodoxe Ruse de dinaintea implementării reformelor bisericești din sec. XVII – n.r.), este foarte important că în Constituția rusă, acum, sunt cuvinte despre Dumnezeu», a subliniat Afanasov. ”Acest lucru permite fiecărui rus să fie convins că va putea respecta valorile strămoșilor lui. De aceea, consider că, prin aceste modificări, Rusia a scris o nouă pagină în istoria noastră comună”.

”De asemenea, este foarte importantă modificarea referitoare la valorile familiei, renunțarea la ele reprezentând un pericol real pentru structura noastră socială”, a continuat el. ”Știm ce se întâmplă în Occident, cum trăiește lumea fără Dumnezeu. De aceea, votul din Rusia a și avut o puternică rezonanță în România. Dacă vrem să ne păstrăm identitatea, trebuie să ne pronunțăm în favoarea unor asemenea modificări, pentru că de asta depinde viitorul nostru”.

1 Comment

  1. ivan ciripaha spune:

    Молодец Фёдор!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875059