Hot News
Se cere interzicerea circurilor cu animale și transformarea grădinilor zoologice
14/07
Corneliu Vlad: O lume bipolară, dar altfel
14/07

Discuții Putin și Erdogan: Siria, Libia și Hagia Sofia

Foto: Serviciul de presă al președintelui rus/ TASS

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a dezbătut telefonic cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, situația din Siria și din Libia, căruia i-a atras, de asemenea, atenția asupra rezonanței sociale generate de decizia privind statutul Catedralei Sfânta Sofia din Istanbul, a informat biroul de presă al Kremlinului. Discuția a avut loc la inițiativă părții turce, precizează ”Rossiiskaia Gazeta”.

”A fost subliniată, în special, importanța intensificării eforturilor de susținere a procesului de reglementare a conflictului sirian, inclusiv în Formatul Astana, cu accent pe înțelegerile convenite la sfârșitul summitului ruso-turco-iranian (în regim de videoconferință), desfășurat la 1 iulie 2020”, se arată în comunicat.

Cei doi șefi de stat au dat o înaltă apreciere conlucrării pe linia ministerelor Apărării din Rusia și din Turcia, care a permis stabilizarea situației din Idlib și din nord-estul Siriei.

Mai mult, părțile au subliniat necesitatea încetării cât mai rapide a conflictului armat și a revenirii la procesul de negocieri în Libia, pe baza deciziilor Conferinței internaționale de la Berlin, din 19 ianuarie, aprobate de Consiliul de Securitate al ONU. ”S-a convenit să fie intensificate eforturile comune politico-diplomatice în această direcție”, a adăugat serviciul de presă al Kremlinului.

Putin i-a atras atenția lui Erdogan asupra importantei rezonanțe sociale generate în Rusia de decizia de a modifica statutul Catedralei Sfânta Sofia. ”Președintele Turciei a oferit explicații corespunzătoare, arătând că accesul la acest monument unic al civilizației mondiale va fi garantat pentru toți doritorii, inclusiv cetățeni străini și va fi asigurată păstrarea, în integralitatea lor, a lucrurilor sfinte creștine”, se menționează în comunicat.

Părțile au procedat, de asemenea, la un schimb de opinii pe marginea unor chestiuni distincte din agenda bilaterală, inclusiv perspectivele reluării schimburilor turistice pe măsura îmbunătățirii situației epidemiologice. Putin și-a exprimat recunoștința pentru disponibilitatea partenerilor turci de a acorda ajutor unor regiuni din Federația Rusă, în lupta împotriva noului coronavirus.
Erdogan l-a felicitat pe Vladimir Putin în legătură cu desfășurarea cu succes a votului privind amendamentele la Constituție. Cei doi șefi de stat s-au înțeles să mențină, și pe mai departe, un dialog regulat, inclusiv la nivel înalt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875074