Hot News
Conflict la granița armeano-azeră. Moscova îndeamnă la reținere
14/07
Laboratoarele secrete americane din Ucraina. A început o anchetă
15/07

Expert: În Arctica dispar ghețari pereni

Foto: dv.kp.ru

Suprafața ghețarilor din Oceanul Înghețat de Nord se reduce de la an la an. Șeful Roshidromet (Serviciul federal de hidrometeorologie, n.r.), Igor Șumakov, a atras atenția că, începând din anii ’80, acest indicator a scăzut cu 50%, scrie ”Izvestia”.

Cea mai scăzută valoare a gradului de acoperire cu gheață a fost înregistrată în Arctica, în anul 2007 (4,19 milioane kilometri pătrați), dar și în 2012 (3,35 milioane kilometri pătrați) și 2019 (4,1 milioane kilometri pătrați).

”Pentru comparație, în 1980, gradul de acoperire cu gheață a atins 7,6 milioane kilometri pătrați, iar, în 1983 – 7,28 milioane”, a spus cercetătorul citat de agenția RIA Novosti.

Expertul a arătat că în apele mărilor arctice ale Rusiei ghețarii pereni au dispărut, practic, în totalitate. În același timp, Calea Maritimă de Nord continuă să se acopere cu straturi groase de gheață formate în decurs de un an.

La rândul său, directorul științific al Hidrometțentr (Centrul de hidrometeorologie, n.r.), Roman Vilfand, a dezvăluit că tradiționalele expediții la Polul Nord se amână, deja, de câțiva ani, pentru că lipsesc ghețarii pereni. Până de curând, oamenii de știință își amplasau baza pentru stațiile științifice pe suprafața unor aisberguri perene, dar, în ultimul timp, nu au fost identificate aisberguri potrivite acestor scopuri.
Experții consideră că ghețarii se topesc și nu se mai formează alții, pe termen lung, din cauza creșterii temperaturii medii anuale în Arctica, proces care este de patru ori mai rapid decât media pe planetă.

”Izvestia” menționează, în context, un articol din The New York Times, apărut la 26 iunie și unde erau expuse consecințele topirii ghețarilor din Arctica, pentru Rusia. În opinia experților, dispariția solurilor înghețate tot timpul anului, permafrost, va conduce la eliberarea în atmosferă a aproximativ 240 de miliarde tone de dioxid de carbon și la efect de seră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875078