Hot News
Aleksandr Grușko: Sistemele antirachetă americane din Polonia și din România agravează situația în Europa
17/07
Vice-ministru de externe: Este singurul răspuns al Rusiei pentru SUA
18/07

Vice-ministrul rus de externe, Aleksandr Grușko, despre relațiile Rusia-NATO și Rusia-UE

Clădirea MAE rus din Piața Smolenskaia din Moscova/ RIA Novosti

Clădirea MAE rus în Piața Smolenskaia din Moscova/ RIA Novosti

Rusia insistă asupra participării militarilor în cadrul Consiliului Rusia-NATO (CRN) – în caz contrar, dialogul de fond nu este posibil, a declarat vice-ministrul rus de externe, Aleksandr Grușko, răspunzând întrebărilor agenției Interfax.

”Deocamdată, a spus diplomatul, nu prea avem subiecte speciale pentru dialog. CRN a fost conceput pentru a trece în revistă orizontul de securitate, identificând în mod anticipat amenințările și provocările comune. Să analizeze opțiuni și moduri de cooperare în neutralizarea acestor amenințări, ținând cont de activitățile altor organizații, pentru a nu le dubla. Adică căutam acele nișe în care toți membrii CNR ar avea o viziune comună despre ce trebuie să facă.

Astăzi, principala provocare în relațiile dintre Rusia și NATO, într-un sens practic, este prevenirea incidentelor periculoase, evitarea interpretării greșite a intențiilor celuilalt, adică o dezescaladare. Liderii NATO vorbesc constant în acest sens. Și nimeni nu contestă asemenea lucruri. Suntem pregătiți pentru un dialog de fond, dar este imposibil să îl desfășurăm fără participarea militarilor. Însă NATO a decis să rupă toate legăturile pe linie militară, cu excepția canalului de la nivelul șefilor de stat major. Cu tot respectul față de ambasadori, dar nu le revine lor să discute care trebuie să fie distanța sigură între o navă și un avion sau pe ce frecvențe ar trebui să comunice piloții atunci când se apropie reciproc.

În plus, colegii de la NATO insistă tot timpul pe discutarea obligatorie a chestiunii ucrainene, ceea ce nu are sens având în vedere rolul OSCE în această privință și având în vedere faptul că există formatul Normandia la care participă două dintre țările NATO”.

Răspunzând la întrebarea cu privire la viitoarea vizită a președintelui francez Emmanuel Macron în Rusia, Grushko a declarat: „Într-adevăr, există un acord de principiu privind vizita lui Macron în Rusia. Momentul nu a fost încă precizat. Se poate presupune că din problematica internațională se va discuta întreaga gamă de probleme legate de stabilitatea strategică, situația în domeniul controlului armelor în sensul cel mai larg al cuvântului, securitatea europeană și, desigur, situația în toate „punctele fierbinți” – și în Libia și în Siria. Importanța acestor subiecte doar crește în legătură cu evenimentele recente. Toate aceste teme au intrat sigur în țesătura dialogului ruso-francez la cel mai înalt nivel și alte niveluri”.

Moscova observă că există schimbări în poziția Uniunii Europene în direcția îmbunătățirii relațiilor cu Rusia, a declarat, de asemenea, șef-adjunct al MAE rus. El a amintit că Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri internaționale și politica de securitate, Josep Borell, a anunțat începerea unei analize strategice a relațiilor cu Rusia. ”Să vedem cum se termină acest lucru”, a spus diplonmatul.

Moscova privește cu înțelegere dorința UE de a avea propriul potențial în sfera militară, dar se așteaptă ca aceasta să nu conducă la crearea de noi linii de divizare în Europa, a mai declarat Aleksandr Grușko. „Înțelegem nevoia europenilor de a fi autonomi și independenți în sfera securității, a subliniat diplomatul. Am spus în repetate rânduri că înțelegem motivele obiective care îi încurajează pe europeni să se îndrepte spre ”identitatea” de apărare și independența în acest domeniu”. ”Este important ca o asemenea mișcare să nu se desfășoare după tiparele ”războiului rece” și să nu creeze linii noi de divizare”, a încheiat A.Grușko.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875076