Hot News
Vice-ministru de externe: Este singurul răspuns al Rusiei pentru SUA
18/07
Armenia-Azerbaidjan: Rusia va face imposibilul pentru a reglementa situația
18/07

Andrei Rudenko: Nu există nimic care să justifice convocarea unui summit în format Normandia

9 decembrie 2019. În timpul ultimului summit, în formatul Normandia, din Paris: cancelarul Germaniei Angela Merkel, președintele Franței Emmanuel Macron și președintele Rusiei Vladimir Putin/ Foto: Reuters

Este prematur să convoci noi întâlniri la nivel înalt, în format Normandia (Franța, Germania, Rusia și Ucraina, n.r.), a declarat vice-ministrul rus al Afacerilor Externe, Andrei Rudenko, într-un interviu acordat agenției TASS.

În opina lui Rudenko, acordurile convenite, în decembrie anul trecut, la summitul de la Paris al celor patru state participante la formatul Normandia, nu se îndeplinesc. ”Iar, dacă se îndeplinesc – se face într-un ritm foarte lent. De aceea, nu există nimic care să justifice un progres apropiat”, a spus diplomatul. La fel cum nu există motive să se vorbească despre vreo întâlnire la nivel înalt în viitorul apropiat, care să ne permită să facem pași pe mai departe”.

În același timp, Rudenko a declarat că nu există motive pentru modificarea acordurilor de la Minsk și a succesiunii de îndeplinire a acestora. Oficialul rus spune că autoritățile de la Kiev și negociatorii ucraineni afirmă, tot mai des, că acordurile de la Minsk s-au învechit și susțin necesitatea elaborării unor noi parametri ai acestei înțelegeri. ”Se trimit semnale, conform cărora o serie dintre prevederile Pachetului de măsuri de la Minsk, încheiat în 2015, nu corespunde realităților momentului și că ele trebuie revizuite”, a arătat diplomatul.

Pentru noi, a continuat Rudenko, ”baza procesului de reglementare a situației din Ucraina rămâne setul de acorduri realizate între 2014 și 2015. Considerăm că, în prezent, nu există motive pentru ca noi să modificăm atât acordurile, cât și logica pe care ele sunt construite, dar și succesiunea de pași care este consemnată acolo”, a subliniat el.

În altă ordine de idei, el a declarat că Rusia nu are și nu poate avea planuri agresive în privința Ucrainei. ”Din partea Ucrainei, se face auzită o retorică belicoasă, în mod evident provocată artificial, referitoare la eventuale planuri militare ale Rusiei în privința Ucrainei. Vreau să asigur că nici un fel de astfel de planuri nu există și nu pot exista”, a insistat Rudenko.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875101