Hot News
Rusia și SUA semnează un acord privind cercetările legate de Covid-19
30/07
Putin: Sunt trecute sub tăcere problemele ecologice din regiunea Irkuțk
31/07

Reacția Kremlinului la arestarea rușilor în Belarus

Foto: AP

Kremlinul este la curent cu reținerea, în Belarus, a 33 de cetățeni ai Rusiei, pe care Minskul îi consideră angajați ai companiei militare private Wagner și așteaptă din partea autorităților de la Minsk ”absolut toate informațiile”, a declarat secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov (în imagine), relatează RBK.

Reprezentantul Kremlinului a precizat că nu există informații despre acțiuni ilegale săvârșite de ruși, care să justifice reținerea lor.

Faptul că ”o organizație din Rusia trimite, zice-se, pe cineva, pentru a destabiliza situația din Belarus” în ajunul alegerilor prezidențiale este o ”insinuare”, a apreciat Peskov.”Rusia și Belarus formează un stat unional, sunt aliați, sunt parteneri apropiați, nu poate fi vorba de așa ceva”, a insistat oficialul rus.

Peskov a amintit, în context, despre întâlnirea reprezentanților MAE Belarus cu ambasadorul Rusiei, Dmitri Mezențev. ”Sperăm ca, în urma acestui dialog și, inclusiv pe canale de comunicare între serviciile speciale, să primim informații complete legate de ceea ce s-a întâmplat”, a arătat Peskov.

Rugat de jurnaliști să comenteze informațiile potrivit cărora printre cei reținuți s-ar afla și cetățeni ai Ucrainei, secretarul de presă al președintelui rus a răspuns: ”Nu recunoaștem cetățenia lor ucraineană. Sunt cetățeni ai Rusiei”. ”Trebuie, mai întâi, să înțelegem de ce sunt acuzați”, a adăugat politicianul.

Peskov a fost întrebat, de asemenea, de ce compania Wagner nu este cercetată, în Rusia, pentru participarea la acțiuni militare în Donbass. ”Ce este, de fapt, compania Wagner? În Rusia, de jure, nu există o asemenea noțiune – companie militară privată. Sunt companii private de protecție, sunt firme, dar o astfel de noțiune, precum companie militară privată, nu există”, a răspuns Peskov.

RBK amintește că, la 29 iulie, lângă Minsk, au fost reținuți 32 de cetățeni ruși și încă unul în sudul Belarusului. Potrivit KGB-ului republicii, ei sunt mercenari ai companiei Wagner. Agenția BelTA a publicat lista numelor și data nașterii a celor reținuți. Cel puțin zece dintre ei figurează pe lista neagră a site-ului ucrainean rău famat ”Mirotvoreț”, ca participanți la conflictul militar din Donbass de partea rebelilor.

Potrivit MAE ucrainean, o parte dintre cei reținuți ar avea cetățenie ucraineană. Serviciul de securitate al Ucrainei a anunțat că se va cere extrădarea lor.

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, i-a convocat într-o ședință de urgență pe membrii Consiliului de securitate al țării și a cerut să fie contactate autoritățile ruse pentru explicații. În dimineața zilei de 30 iulie, Consiliul de securitate al Belarus a anunțat că, în privința persoanelor reținute, a fost deschis un dosar privind pregătirea unui atac terorist și că respectivii au început să vorbească. Autoritățile țării cred că în republică au intrat circa 200 de ”insurgenți”, căutați acum de organele de ordine ale țării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875076