Hot News
Lavrov: Eventualitatea unui război nuclear trebuie exclusă
06/08
”Impas periculos” în relațiile dintre SUA și Rusia. Scrisoarea diplomaților americani
07/08

Cine este proprietarul azotatului de amoniu care a explodat la Beirut

Nava ”Rhosus”/ Foto: shippingexplorer.net

Nava la bordul căreia se afla încărcătura care a explodat la Beirut aparține unei companii din Bulgaria, a declarat președintele Organizației regionale din Orientul Îndepărtat a Uniunii Sindicatelor Marinarilor din Rusia, Nikolai Suhanov, scrie Rambler.ru.

La 4 august, nu departe de baza forțelor navale militare ale Libanului, în perimetrul portului Beirut, s-a produs o deflagrație. Au sărit în aer peste 2700 de tone de azotat de amoniu. Potrivit unui ultim bilanț, probabil provizoriu, au murit peste 130 de persoane, alte 5000 fiind rănite.

Potrivit Uniunii Marinarilor Profesioniști din Rusia, azotatul de amoniu a fost descărcat de pe nava Rhosus, în 2013. Nava naviga sub pavilionul Republicii Moldova. Echipajul era format din cetățeni ai Rusiei și ai Ucrainei. Vasul transporta marfă din Batumi în Mozambic, iar intrarea în portul Beirut nu fusese planificată. În Liban, nava a fost reținută după descoperirea unor nereguli tehnice de exploatare.

Autoritățile portuare nu au permis ca marfa să fie descărcată și transferată la bordul altui vas. Numai după mai bine de un an, un tribunal de profil din Liban a dispus ca azotatul de amoniu să fie descărcat, dar încărcătura nu a fost niciodată supusă unui proces de reciclare.
Suhanov a declarat, de asemenea, că proprietarul înregistrat al navei Rhosus este compania bulgară Briar Wood Corporation, iar steagul Moldovei, sub care ea naviga, era o variantă comodă, adică una ce îngreunează la maxim identificarea adevăratului proprietar al vasului, ceea ce permite evitarea responsabilității.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875125