Hot News
Cine este proprietarul azotatului de amoniu care a explodat la Beirut
06/08
Zaharova: SUA se amestecă fără jenă în viața rușilor
07/08

”Impas periculos” în relațiile dintre SUA și Rusia. Scrisoarea diplomaților americani

Colaj: tzargrad.tv

Relațiile dintre Statele Unite și Rusia au intrat în impas, ceea ce pune în pericol interesele naționale americane, scriu foștii diplomați americani pentru revista Politico.

În scrisoarea lor, semnatarii – 103 experți în politică externă – propun autorităților SUA să revină, în relațiile cu Moscova, la practica vremurilor războiului rece și să ”respecte echilibrul dintre descurajare și destindere în relații internaționale”.

”Riscul unei confruntări militare capabile să degenereze într-un conflict nuclear a redevenit cât se poate de real. Ne îndreptăm în direcția unei împovărătoare curse a înarmării nucleare, iar în arsenalul politicii noastre externe au rămas doar reacții, sancțiuni, critici publice și rezoluțiile Congresului. Pandamia globală de Covid-19 și prăbușirea economiilor lumii care i-a urmat nu întârește colaborarea ci, dimpotrivă, consolidează tendința de agravare a relațiilor”, estimează semnatarii scrisorii, printre care George P. Shultz, fost secretar de stat, Rose Gottemoeller, fost adjunct al secretarului de stat pe probleme de securitate internațională și control al armelor, Fiona Hill, fost consilier special al președintelui SUA și fostul ambasador al SUA în Rusia, Jon Huntsman.

Autorii articolului din Politico arată că ”Rusia aruncă o provocare la adresa ordinii mondiale creată de noi” și, tot ei, îndeamnă la ”găsirea unei metode de prevenire a amestecului rus în procesul electoral din țara noastră și la răspândirea de dezinformații de către Moscova, angajând, în același timp, negocieri confidențiale”.

Ei consideră o prostie ”absența contactelor diplomatice dintre două țări capabile să se distrugă una pe cealaltă în jumătate de oră și să distrugă, de asemenea, întreaga civilizație”.

”În ceea ce privește Ucraina și Siria, Statele Unite trebuie să rămâne fidele principiilor lor”, continuă autorii scrisorii. ”Extinderea treptată a regimului de sancțiuni aplicat Moscovei a convins-o că aceste sancțiuni sunt permanente și, ca atare, Kremlinul nu vede de ce ar trebui să-și schimbe politica”.

”Washingtonul trebuie să-și contruiască relațiile cu Rusia așa cum este ea, nu așa cum ne-am dori noi să fie. Trebuie să folosim deplin laturile noastre puternice, păstrând, totodată, mijloacele diplomației. Numai așa vom putea depăși provocările lansate de Rusia, așezând relațiile noastre pe un drum mult mai constructiv. Dacă nu vom proceda astfel, va trebui să plătim un preț prea mare”, își încheie scrisoarea experții în politică externă .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875089