Hot News
Focus. Primul vaccin rusesc și ”rezervele” Occidentului
13/08
”Ceva nereal”: Defence Priorities (SUA), despre aderarea Ucrainei la NATO
13/08

Vaccinul rusesc și sfera politică

Directorul Centrului ”N.Gamaleia”, Aleksandr Ghințburg (stânga), ministrul Sănătății, Mihail Murașko și asistenul ministrului, Aleksei Kuznețov/ Foto: RIA Novosti

Primele loturi de vaccin împotriva virusului SARS-CoV-2, dezvoltat de Centrul ”N. Gamaleia”, vor fi livrate în următoarele 14 zile, a anunțat ministrul Sănătății al Rusiei, Mihail Murașko. Potrivit precizărilor sale, producția va fi destinată, în primul rând, pieței interne, iar vaccinarea va fi benevolă. De asemenea, el a calificat drept nefondate criticile venite din partea specialiștilor străini la adresa produsului rusesc împotriva noului coronavirus.

Vorbind la o conferință de presă, Murașko a menționat, totodată, că vaccinul, precum și alte preparate împotriva SARS-CoV-2 vor fi incluse pe lista medicamentelor de necesitate vitală. Iar primele loturi de vaccin anti-covid dezvoltat de Centrul ”N. Gamaleia” vor fi livrate în următoarele două săptămâni. ”Cred că în următoarele 14 zile, primele persoane vor primi noul vaccin”, a spus ministrul rus, subliniind că, pentru început, tratamentul va fi administrat cadrelor medicale și celor din grupele de risc.

”În orice caz, vaccinarea va fi benevolă. În cazul medicilor care au deja imunitate (în jur de 20% din personalul medical din diferite organizații), vaccinarea nu se impune de la sine, după părerea noastră. De aceea, vom propune lucrătorului medical posibilitatea să aleagă singur”, a explicat Murașko.

Pe de altă parte, oficialul rus a anunțat că se lucrează la o aplicație mobilă de monitorizare a stării de sănătate și a eventualelor reacții nedorite la pacienți după vaccinare. În privința criticilor venite de peste hotare, ministrul Sănătății a apreciat că, ”probabil, colegii străini simt un oarecare avantaj concurențial al preparatului rusesc și încearcă să emită niște păreri care, în opinia noastră, sunt total nefondate”.

Prezent la aceeași întâlnire cu jurnaliștii, directorul Centrului ”N.Gamaleia”, Aleksandr Ghințburg, a anunțat că vaccinul a fost creat în cinci luni. Omul de știință a precizat că rezultatele experimentelor clinice vor fi publicaate după ce vor fi supuse unei expertizări de către specialiștii ruși. În context, Ghințburg a spus că specialiștii institutului pe care îl conduce pregătesc documentația necesară obținerii aprobării în vederea testării vaccinului pe copii.

”Vaccinul pe copii este același, desigur. Problema, în cazul de fază, este dozajul, regimul de introducere a vaccinului, iar pentru asta trebuie efectuate studii suplimentare. Toate aceste studii suplimentare sunt reglementate în totalitate de legislația rusă, ce impune ca orice studiu privind dezvoltarea de medicamente noi să înceapă la copiii, adică persoanele sub 18 ani, numai după finalizarea completă a testării respectivelor preparate pe populația adultă”, a explicat Ghințburg.

Înregistrarea oficială a vaccinului ”Sputnik V”, primul vaccin din lume împotriva noului coronavirus, a fost anunțată de președintele Vladimir Putin la 11 august. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat, la scurt timp, că pentru a se convinge că preparatul este sigur și eficient trebuie să primească și să analizeze întreaga informație detaliată referitoare la vaccinul rusescc.

”În prezent, OMS ține legătură cu structurile de reglementare ale Rusiei în vederea primirii tuturor informațiilor pe această temă. Numai după ce va fi analizată informația primită, OMS ar putea recomanda vaccinul”, au precizat responsabilii OMS.

În același timp, Statele Unite au afirmat că nu doresc să fie neapărat primii care vor dezvolta un vaccin împotriva noului coronavirus, dar au adăugat că și-au propus să dezvolte un preparat la standarde ”mult mai ridicate” decât specialiștii ruși.

”În SUA au fost fixate standarde mult mai stricte. Aceste standarde sunt stabilite de Direcția pentru monitorizare sanitare a calității produselor alimentare și a medicamentelor și, din cât am înțeles din declarația rușilor, la ei lucrurile sunt cu totul altfel”, a comentat pentru Fox News consilierul președintelui american, Kellyanne Conway.

Într-un fel de replică, șeful Fondului pentru Investiții Directe al Rusiei, Kirill Dmitriev, a afirmat în direct la postul de televiziune CNN, că timpul va demonstra corectitudinea modului de abordare al Rusiei în dezvoltarea vaccinului anti-Covid.

”Cred că dacă peste șase luni se va demonstra că vaccinul dă rezultate, mulți se vor întreba de ce alte țări l-au respins din start, în loc să îl analizeze puțin, să-i dea o șansă, să înțeleagă tehnologia. Cred că totul are legătură cu sfera politicului, cu alte chestiuni care, într-o măsură mai mică sau mai mare, sunt mai degrabă politice decât științifice”, a arătat omul de afaceri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875062