Hot News
Rectorul MGIMO, Anatoli Torkunov împlinește 70 de ani
27/08
Aparat pentru identificarea noului coronavirus în aer
28/08

Vladimir Putin, interviu pentru postul TV Rossia-1

Președintele Vladimir Putin acordă un interviu directorului-adjunct al postului de televiziune Rossia-1, Serghei Briliov/ Foto: Serviciul de presă al Kremlinului/ TASS

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a acordat, joi, un amplu interviu postului de televiziune Rossia-1, unde a abordat numeroase subiecte din actualitatea internă și internațională.

Belarus: Poziția Rusiei este mult mai reținută, comparativ cu cea a occidentalilor

”După părerea mea, atitudinea noastră este mult mai reținută și chiar neutră față de evenimentele din Republica Belarus, comparativ cu alte țări europene sau cu americanii”, a spus liderul de la Kremlin. ”Dar, desigur, nu ne este indiferent ce se întâmplă acolo. Este o țara apropiată, poate cea mai apropiată nouă. Și din punct de vedere etnic este apropiată, și în planul limbii și în cel cultural, spiritual, în orice plan. Avem zeci, sute de mii, dacă nu chiar milioane de legături directe de rudenie, a subliniat Putin. Avem una dintre cele mai strânse cooperări în industrie. Este suficient să spunem că Belarusul asigură peste 90% din volumul total al importurilor agricole pe piața rusă”.
Rusia speră într-o reglementare pașnică a crizei politice din Belarus, a spus liderul de la Kremlin, subliniind că ”cineva vrea ca acolo să se întâmple altceva. Vor să influențeze aceste procese și să provoace o altă evoluție, pentru interesele lor politice, după cum gândesc acei oameni”.

În același timp, președintele rus a declarat că, la rugămintea președintelui ales al Belarusului, Aleksandr Lukașenko, Moscova a creat o rezervă alcătuită din angajați ai organelor de ordine, dar care nu va fi folosită, deocamdată. ”Aleksandr Lukașenko m-a rugat să organizez o anumită rezervă, alcătuită din angajați ai organelor de ordine. Ceea ce am făcut. Dar am convenit, totodată, că ea nu va fi folosită atâta timp cât situația nu va scăpa de sub control”, a subliniat șeful statului.

El a explicat că respectiva rezervă nu va fi folosită atâta timp cât ”elementele extremiste, fără să se ascundă în spatele unor lozinci politice, nu vor depăși anumite granițe, nu vor trece pur și simplu la bătaie, nu vor începe să incendieze case, bănci, nu vor încerca să ocupe clădiri administrative și așa mai departe”. ”Cu Aleksandr Lukașenko, am ajuns la concluzia că, deocamdată, nu există o astfel de necesitate și, sper, că nici nu va exista. De aceea, nici nu folosim această rezervă”, a adăugat Putin.

Lupta împotriva noului coronavirus și vaccinul rusesc

”Sper că am reușit să trecem vârful îmbolnăvirilor și am reușit să creăm condițiile necesare pentru continuarea activităților în toate sectoarele vieții”, a spus Putin.

Este clar de ce crește numărul de îmbolnăviri în unele state – ”este un lucru evident, care se observă cu ochiul liber. Este sezonul vacanțelor, un număr mare de oameni se află pe plaje, oamenii se adună în baruri, în restaurante. Firește că acest individualism, lipsa dorinței de a ține cont de interesele majorității covârșitoare a membrilor societății conduce la faptul că, în unele țări, asistăm la o explozie de noi îmbolnăviri, care readuc vechea situație. Sper că acest lucru nu se va întâmpla”, a subliniat liderul de la Kremlin.

”Vreau să mă adresez cetățenilor noștri și să îi rog ca, indiferent de inconveniente, să nu uite că virusul nu a plecat nicăieri. Și îi rog ca, în măsura posibilităților, desigur, să respecte măsurile de restricții indicate de specialiști. Acest lucru este foarte necesar acum”, a insistat șeful statului.

”Am trecut și testele preclinice și cele clinice pe animale și pe voluntari. Este absolut evident astăzi, pentru specialiștii noștri, că acest vaccin formează o imunitate stabilă – apar anticorpi, la fel cum au apărut la fiica mea. Vaccinul nu este dăunător. Slavă Domnului că și fiica mea se simte bine”.

«Trebuie stat de vorbă cu specialiștii, dar cred că vaccinurile dezvoltate de Centrul ”N. Gamaleia” și de Centrul științific ”Vektor”, vor concura, mai degrabă, pentru că, din punctul de vedere al siguranței și eficacității, ele nu trebuie să fie unul mai prejos decât celălalt».
«Al doilea preparat va fi gata, după cum mi s-a raportat, în luna septembrie. La el lucrează institutul ”Vektor” din Novosibirsk. Sunt convins că și specialiștii de la ”Vektor” vor realiza un preparat excelent, care va ajuta oamenii foarte mult».

Despre economie

”În primul rând, noi considerăm că vârful problemelor a trecut și eu sper că vom începe, treptat, să ne redresăm. Dar, în general, la acest capitol, nu ne deosebim prea mult de alte țări ale lumii. Cred că, anul viitor, această redresare va fi asigurată”.

”Principalii indicatori macroeconomici arată destul de stabil. În pofida previziunilor că vor fi mari fluctuații, la noi, astăzi , inflația este de 3,4%. Și, conform prognozelor experților, va fi undeva între 3,4% și 3,41%”, a precizat președintele, în opinia căruia economia Rusiei ar putea afișa o scădere de 5-6%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875083