Hot News
Corneliu Vlad: Marele proiect eurasiatic al Rusiei
02/09
MIG și Suhoi vor dezvolta un avion de luptă din generația a șasea
03/09

Final logic. 75 de ani de la sfărșitul celui de-al Doilea Război Mondial: Documentele desecretizate ale Ministerului Apărării al Rusiei

Foto. RIA Novosti

Pe site-ul Ministerului Apărării al Rusiei a fost deschis noul capitol multimedia ”Final logic”, unde sunt prezentate documente istorice unice din fondurile Arhivei Centrale a instituției, documente referitoare la ultima etapă a celui de-al Doilea Război Mondial, scrie cotidianul ”Izvestia”.

La 2 septembrie 1945 s-a încheiat cel mai mare conflict militar din istoria omenirii. O contribuție decisivă în obținerea victoriei asupra dușmanului global a avut-o Armata Roșie, care a desfășurat în Orientul Îndepărtat trei ample operațiuni hotărâtoare: Ofensiva strategică din Manciuria, Operațiunea din Sahalinul de Sud și Operațiunea de desant din Kurile.

Vizitatorii portalului Ministerului Apărării pot afla detalii ale acestor operațiuni din jurnalele de front desecretizate, din rapoarte politice și din alte documente.

Ofensiva ”Manciuria”

Operațiunea strategică ofensivă “Manciuria” s-a derulat de la 9 august până la 2 septembrie 1945. A fost principala operațiune a războiului sovieto-japonez, una dintre cele mai remarcabile din cel de-al Doilea Război Mondial.

”Armata Roșie, armata mărețului popor sovietic, merge în ajutorul Chinei aliate și a poporului prieten chinez. Și aici, în Orientul Îndepărtat, ea își va desfășura drapelele de luptă ca armată de eliberare a popoarelor Chinei, Manciuriei și Coreii, de sub asuprirea și robia japoneză”, se spune în mesajul mareșalului Aleksandr Vasilevski (a fost șeful Statului Major Sovietic și adjunct al ministrului Apărării în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și ministru al Apărării din 1949 până în 1953, n.r.), difuzat în limbile rusă și chineză.

Armata Roșie a fost ajutată de detașamentele de partizani ale Armatei a 8-a populare și revoluționare a Chinei. Populația locală a orașelor și satelor chineze i-au întâmpinat cu mulțumiri pe soldații sovietici eliberatori.

”Noi, poporul chinez care trăim în nord-estul Chinei, în număr de câteva zeci de milioane de oameni, de mai bine de 40 de ani suportăm opresiunea violatorilor japonezi… Într-un moment în care întreaga populație striga de foame și gemea de groază și disperare, în regiunea noastră a intrat viteaza voastră Armată Roșie și ne-a salvat dintr-o situație cât se poate de grea, fără de ieșire, învingându-i pe imperialiștii japonezi în numai câteva zile”, se arată în mesajul comandantului orașului Changchun, adresat general-maiorului Fiodor Karlov.

Pornind ofensiva, trupele sovietice au ocupat în scurt timp importante, din punct de vedere strategic, centre administrative din Manciuria. În drumul lor, trupele Armatei Roșii s-au confruntat, în zonele puternic întărite, cu o rezistență acerbă din partea adversarului.

În Manciuria, trupele Armatei Kwantung (cel mai mare grup de armate al armatei imperiale japoneze din 1919 până în 1945, n.r.) s-au bazat pe un sistem de solide construcții de apărare, ce acopereau cele mai importante direcții de operațiuni. Pe site-ul Ministerului Apărării au fost postate fotografii unice ale construcțiilor de apărare ale armatei japoneze.

Unitățile Armatei Roșii au fost nevoite să se deplaseze pe drumuri desfundate, prin apele râurilor revărsate și prin mlaștini întinse, purtând în spate echipamentul material și tehnica de luptă. Una dintre cele mai puternice și mai bine echipate fortărețe, din punct de vedere ingineresc, a fost Centrul de rezistență de la Fujian. Apărarea orașului Fujian s-a concentrat pe cazematele din cărămidă și din lemn, ridicate în interiorul așezării și de unde soldații-sinucigași, legați de mitralierele lor, au susținut un foc intens.

Așa cum reiese din datele de arhivă, practica folosirii sinucigașilor era larg utilizată de japonezi. Uneori, grupuri mari de sinucigași, purtând veste cu mine și material explozibil, formau un câmp ”viu” de mine antitanc. ”În pofida fanatismului orb și a sacrificiului de sine, sinucigașii nu obțineau întotdeauna rezultatul dorit, în marea majoritate a cazurilor ei fiind împușcați cu arme automate, existând doar cazuri izolate când și-au atins scopul”, se arată într-unul dintre documentele istorice.

”În perioada cuprinsă între 17 și 19 august au capitulat 13.800 de soldați și ofițeri japonezi, inclusiv un general-maior – comandantul zonei fortificate Hailar, Nomura”, se precizează în raportul de luptă al Șefului de Stat Major al frontului Zabaikalie.

În perioada operațiunii strategice ofensive din Manciuria, militarii sovietici au dat dovadă de un mare eroism, meritele lor fiind răsplătite cu înalte distincții guvernamentale. Mulți au repetat fapta de vitejie a lui Aleksandr Matrosov, care a acoperit cu trupul său ambrazurile cazematelor la străpungerea zonelor fortificate ale japonezilor.

Ca urmare a operațiunii strategice ofensive din Manciuria , unitățile Armatei Roșii au învins armata Kwantung japoneză, au eliberat China de Nord-Est (Manciuria) și Coreea de Nord.

Operațiunea ”Sahalin”

Operațiunea din sudul Sahalinului a început la 11 august și a durat până la 25 august 1945. A fost o operațiune ofensivă a războiului sovieto-japonez, care a avut drept scop preluarea controlului asupra Sahalinului de Sud. Operațiunea a fost încredințată spre îndeplinire Armatei a 16-a a Frontului din Orientul Îndepărtat, sub comanda general-maiorului Leonti Ceremisov și a Flotilei de Nord din Oceanul Pacific.

După cum rezultă din documentele desecretizate, la 16 august a avut loc lansarea primului eșalon de desant sovietic, în portul Toro. La 17 august, din Toro, parașutiștii au pornit ofensiva spre sud și au ocupat portul Esutoru, situat în vecinătate, unde a mai fost lansat un mic grup de desant. Din cauza rezistenței acerbe opusă de rezerviștii locali, luptele din zona Toro și din împrejurimile orașului învecinat Esutoru au continuat aproape două zile.

Eliberând Orientul Îndepărtat, unitățile Armatei Roșii au fost martori oculari ai atrocităților comise de invadatorii japonezi în timpul retragerii. Între timp, comandanții militari sovietici au ajutat la restaurarea ordinii și la revenirea la o viață normală a orașelor eliberate. Ziarele chineze au scris despre misiunea de eliberare a Armatei Roșii.

În timpul retragerii, militarii japonezi s-au îmbrăcat în uniformele soldaților Armatei Roșii și, în orașul Vanemyao, au deschis focul asupra populației pașnice – copii, femei, bătrâni, iar pe supraviețuitori i-au ucis cu cuțitul.

În albia unui râu, soldații Armatei Roșii au descoperit circa 500 de cadavre.

Desant în Kurile

Operațiunea de desant din Kurile s-a derulat din 18 august până la 1 septembrie 1945. Ea a fost îndeplinită de trupele celui de-al 2-lea Front din Orientul Îndepărtat și de Flota din Pacific, care au luptat împotriva trupelor japoneze pentru eliberarea Insulelor Kurile.

Comandamentul sovietic a înțeles însemnătatea Insulelor Kurile ca limită a granițelor de stat ale URSS. Pentru a organiza în mod corect apărarea Insulelor Kurile și pentru a folosi, pe viitor, în mod corespunzător insulele, general-maiorul Aleksei Greciko a evaluat organizarea apărării japonezilor. El a arătat că japonezii au acordat apărării insulelor Shumshu, Paramushir, Onekotan, Matua, zonei sudice a insulei Simushir-to și a părții de nord a insulei Urup o importanță primordială.

Fiecare insulă reprezenta o formă completă de apărare, cu un sistem de tranșee dezvoltat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875155