Hot News
Viceministru, reținut pentru fraudă majoră
10/09
Despre ce vor discuta Putin și Lukașenko
10/09

Investigații în cazul Navalnîi. Rusia a răspuns la apelul G7

Clădirea MAE rus din Piața Smolenskaia din Moscova/ RIA Novosti

Clădirea MAE rus în Piața Smolenskaia din Moscova/ RIA Novosti

Absența unor informații din Germania nu permite punerea în mișcare a mecanismelor în vederea stabilirii circumstanțelor incidentului petrecut cu Aleksei Navalnîi, a anunțat MAE comentând, într-un comunicat, demersul țărilor membre ale Grupului celor 7 în cazul Navalnîi.

Potrivit diplomaților, partea rusă încearcă în mod insistent să obțină de la Berlin date medicale privind investigațiile care i-au fost făcute bloggerului Navalnîi la clinica Charite, inclusiv rezultatele analizelor biochimice.

”În pofida tuturor solicitărilor noastre, Berlinul nu a considerat că este oportun să reacționeze în mod operativ și constructiv”, a precizat MAE în comuncatul citat de RT. Prin urmare, absența acestor informații nu permite organelor de ordine rusești să pună în mișcare mecanismele procesuale necesare stabilirii circumstanțelor celor întâmplate.

”Iar asta în condițiile în care isteria iscată în jurul cazului nu face decât să crească”, a adăugat MAE, amintind, totodată, de propunerea medicilor ruși de a stabili ”un dialog strâns cu colegii germani” pentru a analiza datele despre starea de sănătate a lui Navalnîi din Rusia și din Germania. ”Din păcate, partea germană frânează și acest proces”, se arată în document.

În paralel, însă, continuă atacurile nefondate la adresa Rusiei, constată diplomații ruși. ”Ampla campanie de dezinformare lansată în acest scop demonstrează că misiunea inițiatorilor ei nu rezidă în grija pentru starea de sănătate a lui Navalnîi și în clarificarea cauzelor reale pentru care el a ajuns în spital, ci în mobilizarea unei stări de spirit favorabile introducerii altor sancțiuni”, a concluzionat MAE rus.

Într-o declarație comună, țările G7 au cerut Rusiei să clarifice cine se face responsabil de situația cu Navalnîi și, de asemenea, să-i tragă la răspundere pe vinovați. Purtătoare de cuvânt a MAE, Maria Zaharova, a apreciat, la rândul ei, că Berlinul ”bluffează” în cazul Navalnîi.

Ulterior, MAE rus a înaintat un protest energic ambasadorului german în Rusia, cu privire la cazul Navalnîi (v.știrea respectivă).

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875091