Hot News
”Fantezii hegemonice”: Răspunsul senatorului Pușkov pentru SUA
10/09
Kosaciov, despre cazul Navalnîi: Orice concluzie este nulă fără dovezi
11/09

Sancțiunile UE împotriva Republicii Belarus, blocate de Cipru

Confruntarea navelor grecești cu cele turcești în Marea Mediterana, din această vară/ Foto: fine-news.ru

Pentru a introduce sancțiuni împotriva a zeci de oficiali din Belarus, Uniunea Europeană trebuie să obțină acordul tuturor celor 27 de state membre. Dar, totul s-a blocat din cauza poziției Ciprului, care a dat Bruxellesului un ultimatum, scrie cotidianul RBK.

Țările Uniunii Europene nu au reușit să se înțeleagă în privința introducerii de sancțiunii împotriva unor înalți oficiali belaruși din cauza poziției Ciprului, care vrea ca UE să adauge pe lista de sancțiuni șapte companii petroliere din Turcia, care forează într-un sector off-shore controversat.

Atâta timp cât Bruxellesul nu va adopta măsuri corespunzătoare, Nicosia refuză să susțină vreo decizie comună a statelor Uniunii. Acest lucru a făcut ca decizia în privința Republicii Belarus să fie blocată; pentru adoptarea deciziilor de politică externă se impune o poziție unanimă a tuturor țărilor membre.

La întâlnirea ministerială din august, șeful diplomației cipriote, Nicos Christodoulides, a lăsat indirect de înțeles că Nicosia ar putea beneficia de dreptul său de veto în cazul Republicii Belarus. ”Nu dorim standarde duble”, a declarat el, întrebat fiind dacă țara sa va susține sancțiunile împotriva Minskului fără noi restricții impuse Turciei.

RBK amintește că UE intenționează să instituie, de la mijlocul lunii septembrie, sancțiuni economice împotriva a 31 de înalți oficiali ai Republicii Belarus, mai exact împotriva celor care au luat hotărârea de a suprima prin violență revoltele izbucnite în această țară din cauza rezultatelor alegerilor prezidențiale din 9 august, conform cărora Aleksandr Lukașenko a obținut 80% din voturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875134