Hot News
Peste 1 miliard de oameni vor beneficia de vaccinul rusesc
12/09
Rusia a evaluat rezultatele întâlnirii în “format Normandia”
12/09

Politicieni europeni: Rusia a făcut totul pentru a-l salva pe Navalnîi

Politicianul și bloggerul Aleksei Navalnîi/ Foto: TASS

O serie de politicieni europeni au comentat desfășurarea poveștii cu bloggerul rus Aleksei Navalnîi. Situația cu Navalnîi a fost o operațiune planificată, menită să împiedice finalizarea construcției gazoductului Nord Stream-2, spun ei.

Este greu de crezut în acuzațiile împotriva Rusiei, deoarece autoritățile țării au făcut tot posibilul pentru a-l salva pe Navalnîi, a declarat pe Facebook secretarul general al partidului ”Uniunea Politică Patriotică – Dzimtene”, Janis Kuzins (Letonia).

”Aleksei Navalnîi ar fi fost otrăvit în timpul zborului. Și, acum, mulți politicieni și experți occidentali dau vina pe partea rusă pentru situația creată. Aceste acuzații sunt greu de crezut, deoarece Rusia a făcut totul pentru a-i salva viața – avionul a făcut o aterizare de urgență la Omsk, medicii au oferit toată asistența medicală și nu a existat niciun obstacol privitor la transferul în Germania, care a trimis un avion special și l-a dus pe domnul Navalnîi la un spital din Berlin. Acum este atras în jocul sancțiunilor împotriva Rusiei, a gazoductului Nord Stream-2, Navalnîi fiind transformat într-o victimă sacră”, a scris Kuzins.

El a subliniat că este necesar să se aștepte rezultatele anchetei, ale tuturor testelor, iar acestea trebuie prezentate publicului, întrucât “în  momentul de față, nu există dovezi solide, ci doar declarații goale”.

Directorul general al Centrului pentru Studii Geostrategice, Dragana Trifkovic (Serbia), a legat, de asemenea, incidentul cu Navalnîi de construcția Nord Stream-2.

“Atacul asupra lui Navalnîi este o operațiune bine planificată, menită să împiedice finalizarea construcției gazoductului Nord Stream-2. Conducerea rusă nu are motive să-l otrăvească pe Navalnîi. Acesta are un rating foarte scăzut în Rusia, ceea ce îl face un lider de opoziție ideal, care nu poate amenința regimul în niciun fel”, a spus Trifkovic în postarea sa pe Facebook.

Potrivit expertului, cancelarul german Angela Merkel se află sub o presiune puternică din partea Statelor Unite, iar Washingtonul însuși încearcă să împiedice consolidarea legăturilor dintre Rusia și Germania.

“Operațiunea specială în curs este îndreptată împotriva Rusiei și a Europei. Poți ghici cine se află în spatele acesteia?”  – a conchis expertul.

Fostul deputat al Adunării Populare (Parlament – n.r.) din Republica Serbia, Maria Ianusevic, consideră că nu au fost prezentate, încă, dovezi ale otrăvirii lui Navalnîi de către conducerea rusă.

“Mașina de propagandă occidentală și-a început activitatea cu scopul de a solicita noi sancțiuni, inclusiv anularea proiectului Nord Stream-2. Sârbii știu, însă, că autoritățile ruse nu au fost implicate în cazul Navalnîi.

Lipsa de logică este evidentă. În orice caz, îi doresc domnului Navalnîi o recuperare rapidă și îndemn pe toată lumea să-și păstreze bunul simț”, a adăugat ea.

Reamintim că Berlinul a refuzat să transfere materiale la Moscova, în legătură cu situația bloggerului Aleksei Navalnîi, referindu-se la secrete de stat.

În același timp, Departamentul de Justiție din Berlin a împuternicit Parchetul din capitala Germaniei să ofere asistență juridică autorităților ruse și să le ofere informații despre starea de sănătate a lui Navalnîi, dar cu acordul acestuia.

Germania a predat OPCW (Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice – n.r.) rezultatele testelor de laborator ale probelor prelevate de la Navalnîi. În același timp, Ministerul Apărării a menționat că Berlinul nu va transfera aceste informații direct la Moscova, deoarece Rusia este, și ea, membră a OPCW.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a calificat acțiunile RFG, în situația cu Navalnîi, drept ”inepții”.

Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a declarat că refuzul Berlinului de a furniza Moscovei date cu privire la cazul Navalnîi va fi perceput ca o provocare ostilă flagrantă împotriva Rusiei, care ar submina, cu siguranță, relațiile ruso-germane.

În aceeași zi, Kremlinul a făcut declarații despre inadmisibilitatea unor aluzii privind implicarea oficialilor ruși în situația  bloggerului.

Între timp, mass-media germană a relatat că Navalnîi și-a revenit complet și a reușit să-și amintească evenimentele care au avut loc înainte ca acesta să-și piardă cunoștința în avion.

Ultima oră:

Acuzațiile împotriva autorităților ruse, în cazul Aleksei Navalnîi, sunt absurde, a declarat Armin-Paulis

Gampel, membru al Partidului Alternativa pentru Germania și membru al Parlamentului  Berlinului, transmite RIA Novosti.

“Este Guvernul rus atât de tâmpit încât, fiind implicat în presupusa tentativă de asasinat, să-i permită lui Navalnîi să zboare în Germania, în loc să-l ascundă, undeva, în pădurile rusești? Acest lucru este absurd!”, a spus politicianul.

În plus, Gampel și-a exprimat îndoielile vizavi de existența unei otrăviri cu o substanță din grupul ”Noviciok”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875068