Hot News
Studiază în Rusia! (VIDEO)
15/09
Pacienții vindecați de Covid-19 rămân periculoși
16/09

Cazul Navalnîi. Serghei Narîșkin: UE se ocupă de dezinformare

Serghei Narîșkin, director al Serviciul de Informații Externe al Rusiei/ Foto: TASS

Uniunea Europeană consideră incidentul în care este implicat bloggerul Aleksei Navalnîi drept o tentativă de asasinat, condamnă utilizarea armei chimice în acest caz și cere Rusiei să colaboreze cu Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OZHO) în investigația angajată de respectiva structură. Așa a declarat, în plenul Parlamentului European, șeful diplomației UE, Josep Borrel, fără a prezenta vreo dovadă în susținerea afirmațiilor sale, scrie Rambler.ru.

În acest context, directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR), Serghei Narîșkin, a amintit că, în momentul în care Aleksei Navalnîi a părăsit teritoriul Rusiei (politicianul a fost transportat cu avionul în Germania și internat la clinica Charite, din Berlin, n.r.), în organismul lui nu existau nici un fel de substanțe toxice, otrăvitoare.

Narîșkin a adăugat că medicii spitalului din Omsk, unde bloggerul a fost adus în stare gravă și internat de urgență, la terapie intensivă, au efectuat toate analizele necesare.

”Medicii noștri, medicii spitalului din Omsk, care i-au salvat viața lui Navalnîi, au efectuat în cel mai scurt timp un set de analize complexe și amănunțite, inclusiv pe cele de identificare a unor substanțe toxice și otrăvitoare. Aceste analize au fost realizate cu cea mai modernă aparatură și cu respectarea celor mai severe protocoale medicale”, a subliniat directorul SVR.

El a arătat, totodată, că organele de ordine germane nu au răspuns la solicitările părții ruse. ”Avem foarte multe întrebări pentru partea germană, iar Procuratura Generală, începând cu ziua de 27 august, în două rânduri s-a adresat colegilor din Germania pentru acordarea de ajutor în clarificarea acestor evenimente, dar, deocamdată, nu s-a primit nici un răspuns. Și, din câte înțeleg, Procuratura Generală a Rusiei, Comitetul de investigație au foarte multe întrebări pentru partea germană”, a spus Narîșkin.

Comentând informația referitoare la presupusa ”otrăvire” a lui Navalnîi cu o substanță din familia de agenți toxici ”Noviciok”, Narîșkin a arătat că, în Rusia, toate rezervele de ”Noviciok” au fost distruse, în conformitate cu protocoalele OZHO.

”Au fost distruse, în conformitate cu protocoalele și regulamentele OZHO. Ceea ce s-a consemnat în ordinea stabilită. De aceea, să afirmi că pe teritoriul Rusiei există fie unități de producție, fie rezerve vechi de substanțe otrăvitoare militare nu este altceva decât dezinformare”, a detaliat șeful SVR.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875095