Hot News
De ce Occidentul, în frunte cu SUA, îl ”pedepsește” pe Putin?
19/09
Studiază în Rusia! (VIDEO)
20/09

Trump acuză Rusia că a ”furat” de la americani tehnologie hipersonică

Noiembrie 2019. Forțele Aerospațiale ale Rusiei au lansat, pentru prima dată, racheta hipersonică ”Kinjal” în Arctica/ Foto: topcor.ru

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat că Rusia ar fi ”șutit” tehnologiile armei hipersonice de la administrația predecesorului său, Barack Obama. Potrivit actualului locatar al Casei Albe, Washingtonul dispune acum de o armă mult mai puternică. Trump a spus despre rachetele hipersonice ale Rusiei că sunt ”mai încete” față de cele actuale ale americanilor. Experții sunt de părere că afirmațiile președintelui SUA sunt doar propagandă electorală. În opinia analiștilor, aprecierile lui Trump contravin realității, deorece Rusia are deja armă hipersonică, în timp ce Statele Unite nu au încă în dotare asemenea tehnologii, relatează RT.

”Rusia a furat informații (pentru racheta ei, n.r.) de la administrația Obama. Rusia a primit informația și  și-a construit racheta”, a afirmat Trump la un miting electoral din statul Minnesota.

În același timp însă, liderul american a anunțat că, acum, SUA dispun de o armă mai puternică decât Rusia. Fără a preciza despre ce este vorba concret, el a amintit despre armele de perspectivă ale SUA.

”Nici nu vă spun ce arme au SUA. E mai bine să nu știți. Și să dea Dumnezeu să nu fim niciodată nevoiți să le folosim. Dar noi avem cea mai puternică armă inventată vreodată de om. Ei, rușii, au rachetă hipersonică, despre care am spus că este ”super-puper”, pentru că este de cinci ori mai rapidă decât o rachetă obișnuită. Dar noi avem una și mai rapidă”, a afirmat Trump, adăugând că, în aceste condiții, ”racheta rușilor poate fi considerată înceată”.

Liderul de la Casa Albă a vorbit, de asemenea, și despre un nou sistem de armă nucleară. Predecesorul său, Barack Obama, crede însă că președintele Trump face acum tot posibilul pentru a-și crește șansele de a fi reales pentru un nou mandat la alegerile din luna noiembrie.

Comentând declarațiile lui Trump, expertul militar, colonelul în rezervă Viktor Litovkin, a arătat că președintele american nu se sfiește să exprime asemenea gânduri, folosind orice prilej pentru a ”arunca cu pietre în curtea” predecesorului său.

”Dacă noi am fi furat tehnologia, americanii ar fi avut de mult rachete hipersonice, iar noi am fi fost cei care, acum, am fi dezvoltat astfel de sisteme. Dar totul e invers. Noi avem nu numai rachete hipersonice, dar și unități hipersonice de planare pe sistemele strategice de rachetă, în timp cei ei nu au încă nimic. De aceea este ciudat să afirmi că poți fura ceva ce nu există”, a spus expertul într-o dialog cu RT.

Litovkin a arătat că declarațiile lui Trump au fost făcute în campanie electorală, fără a oferi dovezi în susținerea afirmațiilor sale. ”Dacă ar fi fost așa, americanii ar fi demonstrat. Așa că, până una alta, nu sunt decât vorbe. Este nevoie de dovezi, de fapte. Dovezi nu sunt, este numai ”super-puper” – sună frumos”, a concluzionat expertul.

La rândul său, căpitanul de rang I în rezervă, Konstantin Sivkov, consideră că Trump a ieșit cu o declarație electorală, fără legătură cu realitatea. ”Totul este un fals. Dacă am fi furat de la americani secretul armei hipersonice și am dezvoltat-o, de ce americanii nu au făcut-o”, a întrebat retoric expertul.

În opinia lui, pornind de la ”detaliile” oferite de Trump, arma descrisă de el ar trebuit să prezinte indicatori absolut nerealiști. ”Trump spune că această rachetă zboară de vreo 10 ori mai repede decât ”Avangard” sau decât ”Kinjal”, dar astfel de cifre sunt de domeniul fantasticului… Dacă racehta ”Kinjal” evoluează cu o viteză de circa 10 Mach, de 10 ori mai repede ar însemna cam 100 de Mach, adică o viteză de aproaximativ 30 de kilometri pe secundă”, a subliniat epxertul.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875091