Hot News
Noul ambasador al SUA în Ucraina, ”o amenințare pentru Rusia”
25/09
Ministerul rus de Externe a văzut semne ale înscenării în cazul Navalnîi
26/09

Japonezii, fascinați de spărgătorul de gheață nuclear ”Arktika”

Spărgătorul de gheață nuclear ”Arktika” părăsește Sankt-Petersburgul, locul său de naștere/ Foto: RIA Novosti

Utilizatorii japonezi ai rețelelor de socializare au comentat un articol referitor la spărgătorul de gheață nuclear rusesc ”Arktika”, publicat pe site-ul companiei de radio și televiziune NHK, relatează RIA Novosti.

În articol se precizează că, în condițiile încălzirii globale și a topirii accelerate a calotelor polare, Rusia și-a stabilit drept obiectiv intensificarea substanțială a activităților de exploatare a minereurilor și de folosire a Căii Maritime de Nord pentru legături de transport între Europa și Asia. În opinia autorului, construind astfel de nave, Rusia mizează pe o poziție dominantă în explorarea Arcticii.

Comentând materialul, utilizatorii japonezi ai aplicației Twitter s-au arătat fascinați de ”Arktika” și au comparat nava cu un gigant. ”Este extraordinar cum pășește Rusia!”… ”Priviți doar fotografia acestui gigant!” – a scris utilizatorul pabeljapan. ”Ce obiective uriașe și-a propus Rusia!” – a răspuns simon_yan.

”Ce gigant a construit Rusia!” – a adăugat tachiyama. ”Sunt de acord că, prin construirea acestui spărgător de gheață nuclear, Rusia mizează pe o poziție dominantă în explorarea Arcticii”, a scris, la rândul său, oo33maiko.

Spărgătorul de gheață nuclear și universal LK-60Ya ”Arktika”, proiect 22220, a fost construit la Uzinele Baltiisk, din Sankt-Petersburg, acolo unde, acum, se lucrează la alte două nave nucleare – ”Siberia” și ”Ural” .

Spărgătoarele de gheață nucleare din proiectul 22220 sunt cele mai mari și mai puternice din lume. Ele sunt necesare pentru a asigura poziția de lider a Rusiei în Arctica. Nava are o lungime de 173,3 metri, o lățime de 34 metri și un deplasament de 33.500 de tone. Aceste spărgătoare de gheață pot conduce convoaiele de nave în condiții arctice, putând sparge stratul de gheață de până la trei metri grosime.

În luna iunie, directorul general al corporației Rosatom, Aleksei Lihaciov, a anunțat, cu prilejul unei întrevederi de lucru cu președintele Vladimir Putin, că, la 23 iunie, spărgătorul ”Arktika” a pornit din Sankt-Petersburg pentru etapa finală a testelor pe mare. Se intenționează ca, până la sfârșitul lunii septembrie, cel mai târziu în octombrie anul curent, nava să fie predată, spre exploatare, corporației Rosatom.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875102