Hot News
Japonezii, fascinați de spărgătorul de gheață nuclear ”Arktika”
25/09
Femeie de 90 de ani, reținută pentru vânzare de heroină
26/09

Ministerul rus de Externe a văzut semne ale înscenării în cazul Navalnîi

Sediul MAE rus în Piața Smolenskaia din Moscova/ RIA Novosti

Acțiunile Germaniei, în cazul bloggerului rus Alexei Navalnîi, au fost atât de bine ajustate, încât au început să ridice multe întrebări, inclusiv dacă nu este un lucru regizat, a făcut cunoscut Ministerul de Externe.

“Acțiunile Germaniei au fost atât de bine ajustate, încât au început să ridice o mulțime de întrebări, dacă nu avem de-a face cu o altă punere în scenă pe tema utilizării mistice a armelor chimice, dar, de data aceasta, nu în Siria sau Marea Britanie, ci în Rusia”, se spune în comunicat.

„Astfel de gânduri sunt sugerate de o serie de circumstanțe și anume: disponibilitatea declarată prompt, la cel mai înalt nivel, de a-l duce imediat pe blogger în Germania, pentru tratament; prezența reprezentanților Bundeswehr-ului și a vehiculelor specializate ale departamentului militar în timpul transportării lui; conexiunea cazului cu conducerea politico-militară de vârf, a cărei” “oaspete”  a fost declarat pacientul în cauză. Se pare că toate aceste aspecte organizatorice au făcut parte și dintr-un plan de politizare a acestui incident, cu un scop transparent – acela de a acuza Rusia de încălcarea Convenției privind interzicerea armelor chimice (CWC) „, a explicat instituția diplomatică.

Atenția diplomaților a fost atrasă de faptul că oamenii din jurul lui Navalnîi nu au avut de suferit.

“Într-un cuvânt, peste tot se petreceau lucruri uimitoare, la limita fantasticului”, se spune în comunicat.

În plus, ministerul a luat în considerare faptul că, în comunicatul publicat la 17 septembrie, pe site-ul OPCW (Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice – n.r.) pentru mass-media, cu privire la cererea RFG privind asistența tehnică, există “semne că Secretariatul tehnic al organizației și-a depășit competențele și a încălcat prevederile CWC”.

Navalnîi a fost internat la Omsk, la 20 august, după ce i s-a făcut rău în avion. Pe baza rezultatelor examinărilor, medicii din Omsk au anunțat diagnosticul principal,  o tulburare metabolică, ce a provocat o schimbare bruscă a glicemiei. Nu este, încă, foarte clar ce a cauzat-o, dar, potrivit medicilor din Omsk, nu s-au găsit otrăvuri în sângele și în urina lui Navalnîi.

Mai târziu, a fost transportat, cu avionul, în Germania. După aceea, guvernul RFG a declarat, citând medicii militari, că Navalnîi ar fi fost otrăvit cu o substanță din grupul de agenți toxici de luptă ”Noviciok”. Ulterior, cabinetul de miniștri al RFG a anunțat că concluziile experților germani au fost confirmate de laboratoarele din Suedia și din Franța și că, în paralel, OPCW, la cererea Berlinului, își desfășoară propriile cercetări. În legătură cu aceasta, Kremlinul a declarat că Berlinul nu a informat Moscova despre constatările sale, iar Ministerul rus de Externe a subliniat că Rusia așteaptă un răspuns din partea Germaniei, la o cerere oficială a acestuia cu privire la situație.

Încă din ziua spitalizării lui Navalnîi, Procuratura și Poliția rusă au început să efectueze verificări. Ambasada Rusiei la Berlin a declarat că  așteaptă ca partea germană să răspundă cât mai repede posibil la solicitarea Procuraturii Generale a Rusiei, din 27 august, pentru acordarea asistenței juridice în cazul Navalnîi. Anterior, Comitetul de Investigație a Rusiei trimisese către Departamentul din Siberia a Comitetului respectiv – pentru a fi verificată – declarația susținătorilor lui Navalnîi, precum că s-ar fi comis un atentat la viața bloggerului.

Secretarul de presă al Președintelui rus, Dmitri Peskov, a menționat că sunt în desfășurare acțiuni de investigație de facto asupra situației lui Navalnîi și că, dacă se va confirma prezența unei substanțe otrăvitoare, ancheta va fi deschisă și de drept. Clinica  Charite din Berlin a făcut cunoscut că Navalnîi a fost externat marți, starea sa fiind satisfăcătoare, iar medicii curanți nu exclud recuperarea lui completă.

1 Comment

  1. Turcanu spune:

    Angela Mrejele la vizitat la spital pe Navalnii deci cu siguranta este omul lor si cred prin el vor sa destabilizeze situația din Russia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875172