Hot News
Vaccinul ”Sputnik V”. Producția în masă, lansată până la sfărșitul lunii octombrie
13/10
Corneliu Vlad: Bunele relații ruso-germane, premisă necesară și componentă imperativă a păcii și securității în Europa
13/10

Planurile Germaniei în privința Rusiei

Ministrul de externe al RFG, Haiko Maas/ Foto: financetime.org

Berlinul este interesat de relații bune sau ”măcar rezonabile” cu Moscova, în pofida incidentului cu bloggerul Aleksei Navalnîi, a declarat ministrul de Externe al Germaniei, Haiko Maas, într-un interviu acordat agenției RIA Novosti.

Astfel a comentat diplomatul declarațiile politicienilor și experților, potrivit cărora cazul Navalnîi ar putea îngheța relațiile bilaterale.

”Orice-ar fi, cele întâmplate cu Aleksei Navalnîi nu modifică geografia și, de aceea, nu schimbă interesul nostru principial pentru relații reciproce bune sau măcar rezonabile cu Rusia. Germania este o țară care trăiește din comerț și din schimburi științifice. Fie și numai din acest motiv, noi vrem să menținem relații reciproce binevoitoare cu toți vecinii noștri, relații bazate pe reguli stricte și respect reciproc”, a arătat Maas.

El a arătat că, în ultimii ani, Germania a depus destule eforturi pentru a susține relațiile cu Rusia.

”Este greu să numesc alt coleg, cu care să mă fi întâlnit mai des decât cu Serghei Lavrov (ministrul rus al Afacerilor Externe, n.r.). Societățile țărilor noastre mențin legături strânse, există un schimb activ la nivelul societății civile, între studenți, oameni de știință, între oameni din domeniul artei, din sfera economicului”, a continuat ministrul.

Dar relațiile interstatale ”suferă” din cauza unor incidente, precum atacul cibernetic împotriva Bundestagului, din 2015 și asasinarea, la Berlin, a cetățeanului georgian Zelimhan Hangoșvili, a spus Maas. În ambele cazuri, partea germană vorbește despre implicarea Moscovei, dar Rusia respinge aceste acuzații.

Bloggerul Aleksei Navalnîi a fost internat de urgență la secția de terapie intensivă a Spitalului de urgență din Omsk, la 20 august, după ce i s-a făcut rău în avionul care îl ducea de la Tomsk la Moscova. Analizele efectuate de medicii ruși nu au scos la iveală prezența unor substanțe toxice în sângele și în urina pacientului, deși varianta otrăvirii a fost luată în calcul și de doctorii din Osmk. La 22 august, la insistențele familiei, Navalnîi a fost transferat la clinica Charite, din Berlin, unde, câteva zile mai târziu, la începutul lunii septembrie, s-a anunțat că opozantul rus ar fi fost otrăvit cu o substanță din familia de agenți toxici ”Noviciok”. Moscova a respins categoric această variantă, declarând că este imposibil și a solicitat  documente care, pe de o parte, să confirme tentativa de asasinat și, pe de altă parte, să-i ofere posibilitatea deschiderii unui dosar penal, așa cum a cerut Berlinul.

Dar, în condițiile în care toate demersurile întreprinse de Rusia, prin vocea Kremlinului, a Ministerului de Externe și a Procuraturii Generale, de a obține documentele solicitate, au continuat să fie ignorate în Germania și alte țări europene, UE s-a pronunțat în favoarea introducerii de noi sancțiuni împotriva Moscovei. Mai mult, externarea, la 23 septembrie, a lui Navalnîi și asigurările date de medicii germani că pacientul se va reface complet, i-a surprins și mai tare pe specialiștii ruși, potrivit cărora, dacă ar fi fost otrăvit cu o substanță din familia ”Noviciok”, bloggerul nu ar fi putut părăsi patul de spital atât de repede și într-o stare atât de bună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875192