Hot News
Vaccinul rusesc ”Sputnik V”. India a permis desfășurarea testelor clinice
18/10
Cijov: Relațiile dintre Rusia și UE, la pământ
18/10

Vaccinul ”Sputnik V”. Povestea unui voluntar. Cum a fost, ce a simțit

Voluntarul Rustem Valeev/ Foto: Rustem Valeev

Rustem Valeev are 55 de ani, este din orașul Ufa (capitala Bașkiriei – n.r.) și s-a numărat printre voluntarii care au decis să testeze pe propria piele vaccinul împotriva coronavirusului, ”Sputnik V”. Prima injecție a primit-o la 23 septembrie, iar pe cea de-a doua, la 12 octombrie, relatează Proufu.ru.

Ce l-a determinat să se ofere voluntar? Un interviu cu dezvoltatorul vaccinului, unul dintre oamenii de știință ai Centrului Național de Cercetare ”N. Gamaleia”. Așa a aflat că noul tratamentul nu conține virus viu, fiind dezvoltat pe baza mecanismelor a altor două vaccinuri sigure.

Dar, cum în Ufa au fost selectate doar 40 de persoane, în special medici, restul urmând să aștepte până prin martie 2021, Rustem a decis să-și încerce norocul la Moscova, unde era nevoie de 40.000 de voluntari. A trimis formularul și, după câteva zile, a fost sunat și invitat să se vaccineze într-una dintre clinicile moscovite. Nu a plătit nimic, totul fiind gratuit.

Rustem a primit 18 pagini de material informativ, pe care a trebuit să le citească și să le semneze. Printre altele, scria că, în caz de deces, familia primește două milioane de ruble, iar în caz de invaliditate – 1,5 milioane.

– Da, a fost cam înfricoșător. Dar o frază, de pe lamijlocul documentului, i-a spulberat îndoielile. ”Alte metode de a scăpa de COVID-19 nu există în prezent în lume”. În lume. Nu există. Am decis că mai bine mă tem de consecințele injectării, care a trecut fără probleme în ambele etape, decât să mă tem că mor de virus, a povestit Rustem.

Pentru început, i s-au făcut o grămadă de analize: pentru Covid-19 (PCR și anticorpi), HIV, hepatită și alte afecțiuni, dar și pentru prezența în sânge a narcoticelor și alcoolului. O etapă pe care mulți nu au trecut-o, dar nu și bărbatul din Ufa. La 23 septembrie, a fost invitat pentru prima etapă a vaccinării.

– Asistenta a scos o fiolă din congelator, pe care era indicat ”-24 de grade”. A încălzit îndelung fiola în mâini, a dezghețat-o. După injecția în umăr, am rămas în cabinetul medicului 30 de minute. Spre seară, am avut o ușoară stare febrilă. Temperatura corpului a crescut cu o jumătate de grad. Asta a fost tot. Nici un alt simptom. Timp de trei zile am fost sunat de cei de la clinică, m-au asaltat cu întrebări. Dar nu am avut cu ce să-i încânt. Nici un fel de simptom, a relatat Rustem.

Pentru că nu au existat reacții, bărbatul a început să suspecteze că i-a fost administrat un placebo. Conform protocolului de testare, 25% dintre voluntari primesc, într-adevăr, o injecție cu ser fiziologic. Dar două săptămâni mai târziu, i s-a făcut o analiză pentru cantitatea de anticorpi la coronavirus. IgG a arătat 10,6. Se consideră că imunitatea este formată dacă respectivul indicator este peste 10.

La 12 octombrie, Rustem a mers la Moscova pentru a doua etapă a vaccinării.

– Și iată-mă ieșind din clădirea Policlinicii nr. 36, fericit și liber. Eliberat de frica de a mă îmbolnăvi și de a muri. De frica de a-mi infecta familia, rudele, apropiații, colegii. Un sentiment de parcă o stâncă mi s-a prăvălit de pe umeri, și-a încheiat povestea Rustem, voluntarul din Ufa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875096