Hot News
Deputat german: Fără ”Nord Stream-2”, Germania se va scufunda în întuneric
21/10
Prelungirea START-3. Rusia este gata ca, împreună cu SUA, să înghețe numărul focoaselor nucleare
21/10

”Dăm vina pe Rusia”. Expert polonez, despre autoamăgirea Varșoviei

Istoricul polonez Andrzei Walicki/ Foto: Politykapolska.eu

Istoricul Andrzej Walicki a vorbit, în ultimul său interviu publicat în limba rusă, de revista ”Ogoniok”, despre autoamăgirea Poloniei, ca factor determinant al politicii sale în privința vecinilor, relatează RIA Novosti.

”Ne amăgim singuri, încercând să ne convingem că suntem parte a Occidentului. Nu suntem și nu am fost niciodată. Suntem pe jumătate orientali, pe jumătate occidentali”, a declarat expertul polonez.

În același timp, a arătat istoricul, Varșovia nu vrea să fie capitala unei țări de periferie, ci dorește să fie centrul Occidentului. Aceasta este motivația dorinței sale de a atrage de partea ei Ucraina, Belarusul și alte țări.

”O idee rusofobă, fără nici o șansă de a fi realizată. Noi nu ne putem înțelege, ca parteneri, nu doar cu rușii. Nu putem nici cu ucrainenii, cu belorușii sau cu lituanienii. Continuăm să avem pretenții, să-i privim de sus, cu superioritate, paternalist. Iar ei simt asta, văd, aud”, a spus Walicki.

În opinia lui, relațiile cu Rusia reprezintă marea problemă a Poloniei. Expertul consideră că autoritățile poloneze dau vina, tot timpul, pe Moscova, pentru propriile eșecuri și, de aceea, se încurcă în propriile greșeli, din care nu pot învăța nimic.

”Ne amăgim singuri, așa cum puțini o fac în lume. Ne mințim pe noi și pe alții. De aceea, suntem incapabili de a purta un dialog și de a avea gânduri serioase. Cum poți să te gândești la realitate și să discuți cu alții, când trăiești într-un abstract total și când crezi că alții sunt, de fapt, răul”, a spus istoricul polonez.

RIA Novosti menționează că istoricul polonez Andrzej Walicki a decedat la 20 august 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2874969