Hot News
”Dăm vina pe Rusia”. Expert polonez, despre autoamăgirea Varșoviei
21/10
Sberbank va dezvolta un nou serviciu de geoanaliză
21/10

Prelungirea START-3. Rusia este gata ca, împreună cu SUA, să înghețe numărul focoaselor nucleare

Sediul principal al Ministerului de Externe al Rusiei, din Moscova/ Foto: TASS

În cazul prelungirii cu un an a Tratatului privind măsurile de reducere și limitare a armelor strategice ofensive (START-3), Rusia este gata ca, împreună cu partea americană, să înghețe numărul de focoase nucleare pe această perioadă, în absența unor cerințe suplimentare din partea Statelor Unite, informează agenția TASS.

”Rusia propune prelungirea cu un an a Tratatului START-3 și, în același timp, este gata ca, împreună cu SUA, să-și asume angajamentul politic de a îngheța, pe respectiva perioadă, numărul de focoase nucleare deținute de părți. Această poziție poate fi pusă în aplicare strict și exclusiv cu înțelegerea faptului că înghețarea focoaselor nu va fi însoțită de cerințe suplimentare din partea Statelor Unite”, a precizat Ministerul de Externe al Rusiei, într-un comunicat.

Instituția a menționat, totodată, că Moscova nu a primit din partea Washingtonului un răspuns oficial la propunerea președintelui Rusiei, Vladimir Putin, de prelungire a START-3 cu un an. ”Partea rusă nu a primit un răspuns oficial al SUA la nota din 16 octombrie anul curent, unde era formulată propunerea avansată de președintele Vladimir Vladimirovici Putin, de prelungire, cu un an, a Tratatului START-3 în vigoare”, se spune în declarația MAE Rus. Ministerul a arătat că, deocamdată, SUA s-au limitat la comentarii postate pe rețelele de socializare, de către oficiali americani, dar că Moscova speră să primească un răspuns oficial de la Washington.

MAE a adăugat că, dacă se ajunge la un acord cu Washingtonul în acești termeni, ”timpul obținut prin prelungirea START-3 va putea fi folosit pentru desfășurarea de negocieri bilaterale privind viitorul control al rachetelor și armelor nucleare, cu analizarea obligatorie a tuturor factorilor ce influențează stabilitatea strategică”.

Putin a propus prelungirea ”cu măcar un an” a START-3, ”fără nici o condiție, cerându-i ministrului Lavrov să încerce să obțină cât mai repede, din partea SUA, ”măcar un răspuns coerent”. Consilierul pe probleme de securitate națională, Robert O’Brien, a calificat ideea liderului de la Kremlin drept ”sortită eșecului”. Semnat de SUA și Rusia în 2010, Tratatul START-3 expiră la 5 februarie 2021, fiind singurul document din domeniul armelor strategice rămas în vigoare, în relațiile dintre cele două țări.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875083