Hot News
Rusia introduce ”impozitul pentru bogați” pe care l-a propus Putin
22/10
Putin: Statele Unite nu mai pot pretinde la dominația de altă dată
23/10

Cel mai puternic spărgător nuclear de gheață din lume a ajuns acasă, la Murmansk

Sosirea spărgătorului nuclear de gheață ”Arktika” în portul Murmansk/ Foto: news2world.net

Cel mai puternic spărgător nuclear de gheață ”Arktika”, nava amiral a proiectului 22220, a ajuns acasă, odată cu intrarea oficială în componența flotei nucleare a Rusiei, relatează corespondentul agenției RIA Novosti.

Directorul general al ”Atomflot”, Mustafa Kașka și colegul lui de la ”Baltiiskie zavodî”, Aleksei Kadilor, au semnat, în portul Murmansk actul de primire-predare. Spărgătorul de gheață a arborat drapelul de stat al Rusiei.

La ceremonia festivă a participat premierul Mihail Mișustin.

Spărgătoarele de gheață din proiectul 22220 sunt cele mai mari și mai puternice. Ele sunt menite să asigure supremația Rusiei în Arctica și pot conduce caravane de nave, străpungând straturi de gheață groase chiar și de trei metri.

”Arktika”, a cărui lungime atinge 173,3 metri, la  lățime de 34 de metri și un deplasament de 33.500 de tone, a ajuns în portul Murmansk, care-i va fi casă de acum înainte, după ce a parcurs programul de teste. Nava a aruncat ancora la dana bazei întreprinderii de stat ”Atomflot”, parte a corporației ”Rosatom”.

În decurs de trei săptămâni, nava propulsată atomic a parcurs circa 4800 de mile marine. Pe durata verificării sistemelor și a echipamentelor în condiții de îngheț ea a atins punctul geografic al Polului Nord.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875105