Hot News
Cel mai puternic spărgător nuclear de gheață din lume a ajuns acasă, la Murmansk
22/10
Putin, avertisment pentru neprietenii Rusiei
23/10

Putin: Statele Unite nu mai pot pretinde la dominația de altă dată

Președintele Vladimir Putin a luat parte la lucrările celei de-a XVII-a reuniuni a Clubului Internațional de Discuții ”Valdai”/ Foto: RIA Novosti

Ideea de a corecta structura instituțională a politicii mondiale este cel puțin demnă de discuție. Doar datorită faptului că echilibrul forțelor, capacităților, pozițiilor statelor s-a schimbat serios. Mai ales, în ultimii 30-40 de ani. URSS nu mai există. Dar există Rusia. După ponderea lor economică și influența politică, China și Germania se îndreaptă spre statutul de superputeri, în timp ce Statele Unite nu mai pot pretinde să exercite dominația de altă dată, a afirmat Președintele Rusiei, Vladimir Putin, la ședința Clubului Internațional de Discuții ”Valdai”, referindu-se la situația de pe arena mondială, scrie agenția TASS.

”Prin greutatea ei economică și influența politică pe care le deține, China se îndreaptă activ spre poziția de superputere. În aceeași direcție merge și Germania”, a spus Putin.

În același timp, a continuat el, s-a transformat considerabil rolul în afacerile internaționale a Marii Britanii și a Franței. ”În ceea ce privește Statele Unite, care, la un moment dat, au dominat total, nu prea mai pot pretinde exclusivitatea. Și, în general, oare au nevoie Statele Unite de această exclusivitate?”, a arătat liderul rus.

Potrivit lui Putin, diferite uniuni de țări sunt capabile să insufle o viață nouă diplomației multilaterale, dar lumea nu se poate lipsi de carcasa universală a vieții internaționale.

”În condițiile unei lumi fragmentate, de multe ori, o asemenea abordare (participarea la uniuni multilaterale, n.r.) este, cu adevărat, mai productivă. Dar ce este aici important: o astfel de abordare nu numai că permite rezolvarea unor probleme concrete, dar are și darul de a insufla  o viață nouă diplomației multilaterale. Asta este important. Dar este evident, de asemenea, și faptul că, fără carcasa universală, comună, a vieții, indiferent ce grupuri, uniuni, alianțe conjuncturale de interese ar apărea acum și în viitor, nu se poate; noi, în orice caz, nu ne vom putea lipsi de această carcasă comună”, a declarat președintele.

Putin a arătat că, în lume, există exemple pozitive despre grupuri de state interesate, ce-și unesc eforturile pentru rezolvarea unor probleme  concrete. ”Mă refer, spre exemplu, la activitatea Organizației de Cooperare de la Shanghai, care, de mai bine de două decenii, contribuie la rezolvarea disputelor teritoriale și la consolidarea stabilității în Eurasia Centrală, constituind, în această parte a lumii, un spirit unic de parteneriat. Sau, spre exemplu, formatul de la Astana, grație căruia s-a reușit depășirea unui impas profund, cel în care s-a aflat procesul politic și diplomatic privind Siria. Să amintim aici și OPEC+ – un instrument eficient, chiar dacă foarte complicat, pentru stabilitatea piețelor petroliere mondiale”, a explicat liderul rus.

În acest sens, președintele a subliniat că multilateralitatea trebuie înțeleasă nu ca universalitate, ci ca necesitatea de a atrage în rezolvarea problemelor acei actori care sunt interesați de găsirea unor soluții.

O alianță militară între Rusia și China? Nu ar fi exclus

Președintele Rusiei nu exclude posibilitatea încheierii unei alianțe militare între Moscova și Beijing, chiar dacă, ”în general”, ele nu au nevoie de așa ceva.

”Ne putem imagina orice. Întotdeauna am considerat că relațiile noastre au atins acel nivel de interacțiune și de încredere, încât, în general, nu am avea nevoie de așa ceva; dar teoretic, este foarte posibil să ne imaginăm așa ceva”, a spus Putin.

Potrivit afirmațiilor sale, Rusia și China desfășoară în mod regulat exerciții militare pe mare și pe uscat, atât pe teritoriul Chinei, cât și în Rusia. ”Facem schimb de cele mai bune practici în domeniul construcției militare. Am atins un nivel ridicat de interacțiune în domeniul colaborării militare și tehnice, mai ales că – și acesta este, probabil, cel mai important aspect – nu este vorba doar despre schimb de produse sau de vânzare-cumpărare a unor produse militare, ci despre schimb de tehnologii. Iar aici sunt chestiuni extrem de sensibile”, a declarat președintele.

În opinia lui Putin, o asemenea colaborare crește capacitatea de apărare a armatei chineze.

”Și Rusia este interesată de acest lucru, dar și China. Cum va evolua totul în continuare, viața ne va arăta, dar, pentru moment, nu ne-am stabilit un astfel de obiectiv (alianță militară, n.r.). Dar, în principiu, nici nu intenționăm să îl excludem. Vom vedea”, a adăugat liderul de la Kremlin.

Dezvoltarea relațiilor ruso-chineze

”Rusia este pregătită să dezvolte relații cu China pe toate direcțiile”, a declarat Președintele Putin. ”Relațiile ruso-chineze au atins un nivel ridicat, fără precedent. Avem mare încredere unul în celălalt, s-au stabilit între noi legături trainice, stabile și, foarte important, eficiente în toate domeniile”, a subliniat șeful statului rus.

El a arătat că se consultă constant cu președintele Chinei, pe care l-a numit prietenul său. ”Întotdeauna găsim oportunități pentru a merge înainte”, a spus Putin, menționând că, anul trecut, volumul schimburilor comerciale dintre cele două țări a depășit 111 miliarde de dolari. ”Vom obține mai mult, cu siguranță”, a adăugat liderul de la Kremlin.

El a menționat, totodată, că ambele țări realizează ample proiecte comune în domeniul energiei și în alte sfere ale economiei, consolidând conlucrarea pe arena internațională. ”Suntem pregătiți să lucrăm și în continuare cu prietenii chinezi, în această cheie de prietenie și respect reciproc, menită să ne permită obținerea unor rezultate maxime atât pentru poporul chinez, cât și pentru poporul rus”, a subliniat Putin.

Despre situația din Belarus și Kîrgîzstan

Nimic adus din afară nu va da rezultate în Republica Belarus, a declarat în continuare Vladimir Putin.

Rusia nu s-a amestecat în evenimentele din Republica Belarus și speră că nimeni nu va încerca să impună Minskului deciziile lui, a adăugat șeful statului rus.

”Trebuie să oferim belorușilor înșiși posibilitatea de a lămuri, în calm, situația existentă, de a adopta decizii corespunzătoare, care, poate, vor sta la baza introducerii de amendamente în Constituția în vigoare”, a adăugat liderul de la Kremlin.

În opinia acestuia, ceea ce se întâmplă în Belarus diferă în mod favorabil față de evenimentele dintr-o serie de ”democrații dezvoltate”. La Minsk nu au fost împușcați, din spate, oameni neînarmați, a subliniat Președintele.

Referitor la evenimentele din Kîrgîzstan, Putin le-a definit drept ”o nenorocire a poporului kîrgîz”. Potrivit spuselor sale, Rusia nu se bagă în situația din Kîrgîzstan și speră în normalizarea ei.

”Firește, nu putem privi fără părere de rău și fără îngrijorare la ceea ce se întâmplă acolo. Dar nu ne băgăm, atrag în mod deosebit atenția, nu ne băgăm cu sfaturile noastre, cu instrucțiuni și cu susținerea unor forțe politice”, a insistat Puțin.

Moscova speră că, în Kîrgîzstan, totul se va normaliza și țara va continua să se dezvolte. Țările precum Kîrgîzstan fac primii pași pe drumul spre formarea propriei statalități și a culturii de dezvoltare a statului și este important să nu se intervină în aceste procese, a adăugat Președintele Rusiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875052