Hot News
Turcia a refuzat să returneze Rusiei sistemele antiaeriene S-400
26/10
Foto: igromania.ru
Noul Zaiaț din filmul de desene animate ”Nu, pogodi!”
26/10

Putin și-a anunțat disponibilitatea de a renunța la desfășurarea rachetelor

La 12 decembrie 2019, SUA au testat o rachetă cu rază medie de acțiune/ Foto: comentarii.ru

Președintele Vladimir Putin a anunțat disponibilitatea Rusiei de a lua măsuri suplimentare pentru detensionarea situației din Europa și de a renunța la desfășurarea rachetei 9M729 în partea europeană a țării, dar “numai cu condiția unor pași reciproci, din partea țărilor NATO”. Declarația corespunzătoare a fost publicată pe site-ul Kremlinului.

După cum se știe, în 1987, URSS și SUA au convenit să distrugă și să nu mai producă rachete balistice și de croazieră cu rază medie și mai scurtă de acțiune, cu baza la sol. Statele Unite și-au suspendat participarea la respectivul Tratat INF începând cu 2 februarie 2019, acuzând Rusia de “încălcare substanțială” și acordându-i șase luni să revină “la respectarea deplină și verificabilă a tratatului”. La 2 august, SUA s-au retras din tratat.

Astăzi, Vladimir Putin a numit retragerea SUA din Tratatul INF “o eroare gravă, care crește riscurile declanșării unei curse a înarmării în domeniul rachetelor” și a menționat că, în condițiile actuale, “sunt necesare eforturi active, pentru a reduce deficitul de încredere”.

„În acest context, ne reafirmăm angajamentul la moratoriul privind desfășurarea rachetelor cu rază medie și mai scurtă de acțiune, cu baza la sol, anunțat, anterior, de Federația Rusă, câtă vreme, în zonele respective, nu vor apărea rachete din clase similare, de producție americană”, se subliniază în comunicatul liderului rus.

Președintele a cerut, de asemenea, să fie luate în considerare opțiunile pentru “măsuri de verificare reciprocă, cu scopul de a elimina îngrijorările existente” și a anunțat intenția Rusiei de a renunța la desfășurare rachetelor 9M729.

“Păstrându-și poziția consecventă, cu privire la conformitatea deplină a rachetei 9M729 cu cerințele Tratatului INF, care a funcționat înainte, Federația Rusă este, totuși, gata, în spiritul bunei credințe, să nu desfășoare și în continuare rachetele 9M729 pe partea europeană a țării”, a declarat Vladimir Putin.

În același timp, el a subliniat că Rusia va renunța să desfășoare rachetele, numai cu condiția “pașilor reciproci din partea țărilor NATO, care ar exclude desfășurarea, în Europa, a armelor interzise anterior, în temeiul Tratatului INF”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875089