Hot News
Vaccinul mixt dezvoltat de ”Vektor”, în teste preclinice
04/11
”Nu putem fi decât bucuroși”: Euro-2020 ar putea fi mutat complet în Rusia
05/11

Alegeri în SUA. Lukianov: ”Este cazul să nu ne mai întrebăm cine-i mai bun pentru Rusia”

Foto: myseldon.com

Oficial, alegerile prezidențiale din SUA s-au încheiat. Ambii candidați, republicanul Donald Trump și democratul Joe Biden, își arogă victoria și amenință că vor contesta rezultatele votului în instanță. Fiodor Lukianov, președintele Prezidiului Consiliului pentru Politică Externă și de Apărare, a comentat, pentru Business FM, această bătălie electorală din Statele Unite.

Politologul rus Fiodor Lukianov” Foto: so-l.ru

Fiodor Lukianov: – Nu vreau ghicesc cine va învinge. Într-adevăr, totul este foarte strâns, foarte dens. Cred că un lucru se spune, totuși: din nou, ca și la rezultatele din 2016, sondajele electorale denaturează oarecum situația, fiindcă vedem că, în marea majoritate a sondajelor, Biden conducea destul de ferm în toate statele incerte. Conform rezultatelor votului – în orice caz, până acum – acest lucru nu se confirmă peste tot. Iar pe ansamblu, se întâmplă ceea ce era de așteptat – o luptă aprigă. Este evident că, din punct de vedere psihologic, părțile sunt pregătite și își pregătesc susținătorii, pentru că un rezultat nesatisfăcător pentru ei poate și trebuie să fie contestat, într-un fel sau altul. Cel mai interesant, din punctul de vedere al intrigii, va fi următorul scenariu: când, la finalul operațiunii de numărare a voturilor va învinge, să spunem, Trump, dar după ce vor fi numărate și ”voturile prin poștă”, victoria va trece în tabăra lui Biden. După părerea mea, nu vor putea fi evitate nici acțiunile în instanță, nici tot felul de manifestații, poate pașnice, dar, cu siguranță, de amploare.

– Cât de posibil este ca una dintre părți, partea perdantă, să nu recunoască deloc rezultatele? În urmă cu patru ani, nici Trump, nici Clinton (Hillary Clinton, n.r.) nu au afirmat cu atâta convingere: ”Voi învinge”, cu mult timp înainte ca rezultatele să fie anunțate.

Fiodor Lukianov: – Nu aș spune că, acum, cei doi vorbesc cu mai multă convingere. Ceea ce a spus, spre exemplu, Biden, insuflă, cu adevărat, încredere partenerilor lui, dar el, în general, se exprimă cu destulă atenție. La fel și în cazul lui Trump: ”marea victorie” poate fi interpretată în fel și chip. Cred că, dacă rezultatul va fi foarte strâns, există posibilitatea să se repete, dar într-o formă mai profundă, scenariul din 2000, când rezultatul alegerilor a fost stabilit, într-un final, de Curtea Supremă și a fost în favoarea republicanului Bush (George W. Bush, n.r.). Este un subiect destul de dezbătut acum, mai ales prin prisma faptului că, sub mandatul lui Trump, balanța din interiorul Curții Supreme a înclinat puternic în favoarea conservatorilor. Iar dacă este așa, va fi foarte emoționant. Aș îndrăzni, totuși, să anticipez că, dacă se va ajunge aici și Curtea Supremă va lua o decizie, nu va mai fi contestată, la fel ca în 2000. Democrații sunt și în ziua de astăzi convinși că alegerile din 2000 au fost câștigate de Al Gore, dar din moment ce Curtea Supremă a hotărât, nu mai ai ce face. Așa că, toată această agitație, că acum vor fi pogromuri și război civil, a fost, după părerea mea, special amplificată în timpul campaniei electorale, pentru a-i pregăti pe susținători. Democrații au avut mult succes din acest punct de vedere, dar, pe ultima sută de metri, s-au mobilizat și republicanii. Nimic nu poate fi exclus. Totul este posibil, dar cred că acest scenariu este, totuși, destul de puțin probabil față de altele, mai controlabile, mai pașnice.

– Pentru Rusia, cine ar fi bun?

Fiodor Lukianov: – Este de mult cazul să renunțăm să mai punem, în general, o astfel de întrebare. Problema este că e o întrebare fără sens din punct de vedere conceptual. Este altă țară, altă realitate, cu problemele ei. Și în cazul de față, în primul rând, nu se schimbă nimic dacă răspundem la întrebarea cine ar fi mai bun pentru Rusia. În al doilea rând, relațiile noastre sunt într-atât de stabile, pe ideea că sunt proaste și uneori lipsite de speranță, că nici nu mai contează cine și cum. De aceea, m-am gândit deja că la noi se folosește, foarte des, în privința candidaților americani, renumitul citat din Stalin: ”amândoi sunt mai răi”. Dar este incorect, trebuie să fim pozitivi și să spunem că ambii sunt mai buni. Cu alte cuvinte, nu există nici o diferență.

1 Comment

  1. ivan ciripaha spune:

    Am citit cateva dintre textele dlui Lukianov pe unde le-am mai gasit (aici, in Vesti… sau in media ruseasca). Mi-au placut. Dar aici raspunsurile la intrebari sunt superbe, absolut minunate. Iar citatul din Stalin (auzi lume, asa-zisul criminal avea un simt deosebit al ironiei – lucru ce dezvaluie un intelect exceptional, zic eu; cred ca daca i s-ar fi facut iq-ul, batiushka ar fi avut lejer peste 160-170!), este cireasa de pe tort. Pe langa, indraznesc sa spun geniala idee ca „… relațiile noastre sunt într-atât de stabile, pe ideea că sunt proaste și uneori lipsite de speranță…”. Are dreptate: relatiile interstatale proaste sunt o dovada de nezdruncinat a stabilitatii! Asadar pot zice ca dl. Lukianov este un cap, in niciun caz o vesta de pichet! Va rog a-i transmite aprecierile unui cititor al dumnealui din Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875042