Hot News
Medicul Proțenko: Grupa de sânge nu are legătură cu gravitatea Сovid-19
04/11
Sondaj: Câți ruși doresc doi copii
04/11

4 noiembrie: Ziua în care a fost salvată Rusia pravoslavnică

Monumentul lui Dmitri Pojarski și Kuzma Minin, din Piața Roșie, Moscova/ Foto: RIA Novosti

Astăzi, în Rusia, se sărbătorește Ziua Unității Naționale, în cinstea evenimentelor din noiembrie 1612, atunci când milițiile populare, adunate și conduse de cneazul Dmitri Pojarski și de cetățeanul Kuzma Minin, au învins armata invadatorilor polonezi și lituanieni, alungându-i pe aceștia din Moscova. Sărbătoarea națională, desființată de bolșevici după venirea lor la putere în octombrie 1917, a fost restabilită de președintele Vladimir Putin în 2004.

Victoria din 1612 a dovedit faptul că Rusia și poporul ei, în momentele de cumpănă și de pericol de moarte pentru existența statul rus, știu să se mobilizeze pentru apărarea Patriei și distrugerea inamicilor. Așa s-a întâmplat în anul 1812, în timpul invaziei armatei lui Napoleon în Rusia. Așa s-a întâmplat și în 1941, după agresiunea Germaniei fasciste împotriva URSS.

La începutul secolului al XVII-lea, Rusia a intrat într-o perioadă de haos, cunoscută și ca ”vremurile tulburi”, o perioadă care a început după asasinarea țareviciului Dmitri, în 1591 și moartea, în anul 1598, a țarului Feodor I, singurul moștenitor al țarului Ivan al IV-lea (Ivan cel Groaznic).

Firește, inamicii din exterior au profitat de situație și astfel, Moscova a fost ocupată, în toamna anului 1610, de către armata Recipospolitei (Uniunea Polono-Lituaniană, care era un vechi rival al Marelui Cnezat al Moscovei). Invadatorii au vrut să-și subordoneze Rusia Moscovită și să-o convertească la catolicism.

Icoana Maicii Domnului „Kazanskaia”. În calendarul liturgic ortodox rus există două zile când se sărbătoarește Icoana Maicii Domnului „Kazanskaia”: zilele de 4 noiembrie și 21 iulie.
Icoana „Kazanskaia” (adică din Kazan, oraș de pe Volga) este considerată una dintre cele mai venerate icoane din ortodoxia rusă, recunoscută ca fiind Făcătoare de Minuni/ Foto: RIA Novosti

În regiunea orașului Nijni Novgorod s-a format o armată de voluntari, binecuvântată de Biserica Ortodoxă Rusă și condusă de cneazul Dmitri Pojarskii și de negustorul Kuzma Minin. Această armată a reușit, la 4 noiembrie 1612, în urma unor lupte grele, să-i alunge pe invadatori din Kremlin și din capitala Rusiei.

Acest moment a fost decisiv pentru “vremurile tulburi”, urmând o eliberare a întregii țări. Anul următor, pe tronul Rusiei a fost invitat cneazul Mihail, care a devenit primul țar din dinastia Romanovilor și care a domnit până în Revoluția burgheză din februarie 1917.

În aceeași zi de 4 noiembrie, este sărbătorită și Icoana Maicii Domnului ”Kazansakaia”, considerată a fi Făcătoare de Minuni – icoană care, în urmă cu 400 de ani, a însoțit armata populară a lui Pojarski și Minin,  îmbărbătând-o și mai mult, pentru apărarea Patriei pravoslavnice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2874974