Hot News
Vaccinare în masă. Vaccinul ”Sputnik V” va începe să fie livrat în weekend
07/11
Kremlin: Putin nici nu este bolnav, nici nu demisionează
07/11

A murit celebrul artist și satiric Mihail Jvanețki

Celebrul artist, satiric și scriitor, Mihail Jvanețki/ Foto: RIA Novosti

La Moscova a murit, la vârsta de 86 de ani, celebrul comic și artist Mihail Jvanețki, informează presa rusă.

Anterior, reprezentantul lui, Oleg Stașkevici, a spus că artistul și scriitorul a decis să nu arate publicului pierderea capacității sale obișnuite de lucru, să-și închidă emisiunea sa TV, să-și încheie activitățile de concert și ”să îmbătrânească acasă”.

Jvanețki s-a născut la 6 martie 1934, la Odessa, unde a absolvit Institutul de ingineri marini, apoi a lucrat în portul comercial. La un moment dat, după ce și-a schimbat drastic biografia profesională, Mihail Mihailovici și-a luat stiloul și a început să scrie monologuri și miniaturi de satiră și umor. A făcut cunoștință cu marele artist Arkadi Raikin, care l-a primit la teatrul său.

Jvanețki a devenit demult un scriitor care este citat ca un clasic. Drept unitate de umor a desemnat ”un Jvan”, iar genul în care apărea satiricul a primit numele ”Jvanețki”.

Pe baza operelor sale, pe care le interpreta la TV, au fost puse în scena numeroase spectacole și au fost publicate cărți. În special, scriitorul este autorul colecțiilor ”Odessa mea”, ”Un an în doi” și altele, iar ”Operele complete”, publicate inițial în patru volume, a fost completate cu un al cincilea volum suplimentar.

În februarie 2019, președintele rus Vladimir Putin i-a acordat satiricului Ordinul ”Pentru Merite Deosebite în Serviciul Patriei gradul III”.

S-a făcut cunoscut că primarul Odessei, baștina artistului și scriitorului, a anunțat, pentru ziua de 7 noiembrie, zi de doliu.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875097