Hot News
Corneliu Vlad: Washingtonul în febră postelectorală, Moscova  în așteptare
11/11
Președintele Putin: Rusia va avea, curând, al treilea vaccin anti-Covid
11/11

Presa rusă: Au ieșit la iveală jongleriile alegerilor americane

Numărarea voturilor din buletinele trimise prin poștă/ Foto: RIA Novosti

Tot centrul Washingtonului a devenit pietonal – străzile s-au umplut cu susținătorii lui Joe Biden, care jubilează, sărbătorind victoria candidatului lor. Se bea șampanie, se dansează, felicitările curg gârlă printre blestemele la adresa președintelui în exercițiu. Pe străzi sunt cetățeni simpli și activiști ai diferitelor mișcări și minorități naționale, relatează platforma media rusească ”Smotrim”.

 În acel moment, încă se mai contabilizau voturi, dar învingătorul fusese deja anunțat la televizor – un ecran uriaș fusese instalat într-unul dintre parcurile din centrul capitalei americane.

De obicei, prognozele rețelelor de televiziune se bucură de încredere, având în vedere că toate calculele se fac pe baza datelor venite de la secțiile de votare și a modelor statistice. În urma unui asemenea exercițiu de matematică, prezentatorul CNN plângea de fericire.

Reacția Casei Albe a venit ca un duș rece. Datele transmise de comisiile electorale sunt incorecte, au spus cei din staff-ul lui Donald Trump. Liderul american a vorbit despre alegerile care i-au fost furate, dar majoritatea televiziunilor i-au închis, practic, gura.

Nici internetul nu mai este o salvare. Postările lui Trump sunt notate de Twitter ca potențial false. Dar Trump depune plângeri și trimite detașamente întregi de juriști în statele controversate – Arizona și Nevada, Pennsylvania și Wisconsin. Susținătorii președintelui evocă nereguli în procesul de numărare.

Iată graficul orar de prelucrare a voturilor din Michigan. La început, Trump a condus, dar după două noaptea, numărul voturilor acordate lui Biden începe brusc să crească, pentru ca, la cinci dimineață, să se ajungă la un salt de peste 100.000 de voturi în favoarea adversarului lui Trump. La șapte dimineața, curbele celor doi s-au intersectat.

”Ce se întâmplă în aceste state care opresc numărătoarea voturilor pentru ca, mai apoi, când reîncep să le numere – cum s-a întâmplat, spre exemplu, la Michigan – să apară, ca prin magie, un plus de 138.000 de voturi și toate ”pentru” Biden? Vă puteți imagina că democrații ar fi turbat dacă voturile ar fi fost pentru Trump?”, a declarat avocata Jenna Alice.

La sediul de campanie a lui Biden se afirmă că totul este logic – comisiile electorale au trecut la procesarea buletinelor de vot trimise prin poștă. Este varianta de votare preferată de democrații speriați de Covid-19. Dincolo, în tabăra lui Trump, susținătorii acestuia constată cum, în mai multe state unde conducea președintele, numărătoarea a fost oprită în același timp, pe timpul nopții, iar după ce a fost reluată, dimineața, Trump era deja perdant.

”Ar putea fi o escrocherie. Încercăm să aflăm dacă a fost o acțiune coordonată a democraților în orașele și circumscripțiile pe care le controlează, pentru că acolo se întâmplă aceste ciudățenii. Membrii comisiilor s-ar fi putut înțelege pentru a opri, în același timp, numărarea”, a declarat, la rândul său, jurista Cleta Mitchell.

În Arizona, echipa lui Trump a depus plângere după ce angajații unor comisii electorale nu s-au descurcat cu echipamentul de vot. În unele cazuri, văzând cum ies la iveală informații legate de eroare, ei au apăsat, pur și simplu, același buton verde, ceea ce a făcut ca voturile să nu fie luate în calcul.

Sunt și situații unde nu știi de unde să începi, pur și simplu. În Pennsylvania, în cea mai incertă circumscripție, la Bucks, acolo unde jurnaliștii televiziunii ruse au filmat în ziua votului, unele dintre buletinele invalidate au fost, pur și simplu, aruncate la gunoi, deși trebuiau păstrate timp de doi ani. Pe Twitter, respectiva înregistrare video este ascunsă și etichetată ca având ”un potențial conținut sensibil”.

Iar la Michigan, un poștaș a povestit, mai întâi anonim, apoi pe față, echipei de investigație din cadrul proiectului Veritas, despre nereguli de alt tip: că, probabil, și poșta americană a lucrat pentru Biden. «De dimineață, ni s-a spus să luăm toate buletinele din căsuțele poștale și să le depozităm separat, pentru ca, la sfârșitul zilei, să fie ștampilate cu o dată anterioară. Pare o tentativă de încălcare a legislației din Michigan, ce interzice votul întârziat. Este ceva suspect, nu îmi place. Toți strigă ”Corupție!”», a afirmat poștașul.

Costumați în cutii poștale, democrații sărbătoresc, bucurându-se de rata ridicată de participare și de rezultatul oferit de votul prin poștă. Când vine vorba de abateri, dau din mână, susținând că încălcările nu sunt de amploare.

Trump trebuie să-și recunoască înfrângerea: susținătorii lui Biden au propriile lor lozinci și muzica lor. Parcă ar fi un festival rave, organizat în fața centrului expozițional din Philadephia, unde încă se mai numără voturi. Și nimeni nu pare să pună la îndoială rezultatul numărării voturilor. Dimpotrivă chiar, locuitorii celui mai mare oraș din Pennsylvania își fac deja planuri de viitor pentru sine și pentru cel puțin încă o persoană.

DJ, ritmuri moderne – la cei 77 de ani ai săi, Biden este susținut de tinerii care se simt apropiați de agenda democrată. Dar tot aici, în fața centrului de numărare a voturilor sunt și susținătorii lui Trump, cu ideile lor despre libertate și dreptate, ce datează de prin anii ’80.

În Pennsylvania, legea electorală a fost încălcată chiar acolo unde se numără voturi. Cum ar putea niște alegeri să fie cinstite dacă observatorii din partea republicanilor nu sunt lăsați să urmărească procesul, să vadă cum sunt deschise plicurile și cum este verificat buletinul de vot trimis prin poștă?

Întrebare pe care și-a pus-o și fostul procuror general al statului Florida, Pam Bondi, vedeta echipei de avocați a lui Trump. Ea spune că, în Pennsylvania, observatorii nu au fost lăsați să-și facă treaba nici după procesele avute: ”Au mutat bariera, pentru ca observatorii să rămână, așa cum scrie la lege, la aproximativ 1,82 metri distanță, dar au mutat aparatele de vot din primul rând în fundul clădirii. Este incredibil ce fac cu voturile noastre exprimate în mod legal!”

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875085