Hot News
Summitul BRICS, desfășurat sub președinția lui Vladimir Putin
19/11
Patriarhul Kirill a felicitat-o pe Maia Sandu pentru victoria în alegerile din Moldova
19/11

Ocupația orașului Millerovo de către naziști. S-a deschis un dosar de genocid

Foto: Comitetul de Investigare al Rusiei/ Izvestia

Comitetul de Investigare (SK) al Rusiei a deschis un dosar penal pentru genocid, ca urmare a ocupației de către naziști a orașului Millerovo, din Regiunea Rostov, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, se arată într-un comunicat postat pe site-ul SK, preluat de RIA Novosti.

”A fost deschis un dosar penal pe baza indiciilor privind comiterea de crime <…> ”Genocid, adică acțiuni îndreptate spre distrugerea totală sau parțială a unui grup național ca atare, prin asasinarea membrilor acestui grup”, au explicat reprezentanții SK.

Recent, la Millerovo a fost descoperită o groapă comună din timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei, unde s-ar putea afla oseminte aparținând celor aproape 700 de civili executați. Au fost deja descoperite urmele a peste 250 de oameni.

Filiala FSB din Rostov a desecretizat documente de arhivă. Conform acestora, locuitorii din regiune au fost, pur și simplu, masacrați în perioada cuprinsă între anii 1942 și 1943, în timpul ocupației orașului Millerovo și a raionului Millerovo din regiunea Rostov, de către soldații Armatei a 6-a germane.

Acum, anchetatorii stabilesc toate circumstanțele celor întâmplate, analizând cu atenție documentele de arhivă. Pentru identificarea celor uciși vor fi efectuate expertize.

Pentru prima dată în istoria justiției din Rusia, Tribunalul Solețki din Regiunea Novgorod a recunoscut, la sfârșitul lunii octombrie, uciderea în masă a cetățenilor sovietici în timpul celui de-al Doilea Război Mondial drept genocid – pe baza masacrului din satul Jestianaia Gorka. În opinia instanței, aceste acțiuni au fost parte a planului Germaniei de eliberare a teritoriului de populația pașnică, în vederea colonizării ulterioare a respectivelor zone.

În opinia istoricilor consultați de RIA Novosti, deși vine cu întârziere, investigația judiciară trebuie să devină bază juridică pentru alte asemenea anchete și, în același timp, să ajute rudele victimelor în stabilirea statutului lor juridic.

Consilierul prezidențial Vladimir Medinski a arătat, în acest sens, că, în pofida pierderilor colosale suferite de URSS în război, genocidul este recunoscut, la nivel internațional, doar în privința evreilor, țiganilor și sârbilor. Deși, potrivit datelor Ministerului Apărării al Rusiei, Uniunea Sovietică a pierdut 27 milioane de oameni, uciși, dintre care aproape o jumătate constituie populația civilă.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875091