Hot News
Eficacitatea vaccinului ”Sputnik V” a crescut la 95%
25/11
Monitorul de Vrancea: Trei ambasadori și directorul Petrotel – Lukoil, prezenți ieri, în Vrancea, pentru a-l comemora pe Aleksandr Suvorov
25/11

Nava „Admiral Vinogradov” era să dea o lovitură de berbec distrugătorului american (VIDEO)

Vladivostok. Nava ”Admiral Vinogradov”/ Foto: TASS

Marea navă antisubmarin ”Admiral Vinogradov” a oprit încălcarea frontierei de stat a Federației Ruse de către distrugătorul marinei americane,”John McCain”, în Golful Petru Cel Mare (zona Pacificului), amenințând nava americană cu o lovitură de berbec, a informat Ministerul Apărării din Rusia.

Potrivit ministerului, marți, la ora 06:17, ora Moscovei, distrugătorul ”John McCain”, aflat în Marea Japoniei de câteva zile, a încălcat apele teritoriale ale Federației Ruse din Golful Petru Cel Mare, ”depășind cu 2 km linia frontierei maritime”. Nava ”Admiral Vinogradov” a avertizat  distrugătorul american, prin canalul internațional de comunicare, cu privire la inadmisibilitatea unor astfel de acțiuni și posibilitatea utilizării unei manevre cu o lovitură de berbec. După ce a primit avertismentul, ”John McCain” a ieșit în apele neutre, a relatat ministerul.

Mai târziu, Comandamentul celei de-a 7-a Flote Americane a explicat manevra distrugătorului ca fiind o operațiune ”pentru asigurarea libertății de navigație”. Militarii americani au declarat că nu considera aceste ape ca fiind apele teritoriale a Rusiei.

Provocare și grosolănie

Comentând incidentul, politicienii și experții ruși l-au numit drept o provocare politică și o grosolănie.

Potrivit Elenei Panina, membru al Comitetului pentru afaceri internaționale al Dumei de Stat, acțiunile SUA reprezintă o încercare de escaladare a tensiunilor din relațiile ruso-americane.

«Aceasta este o provocare politică, în care totul are semnificație, inclusiv numele lui ”John McCain, principalul rusofob și dușman de moarte al Rusiei, după care este numit distrugătorul american», a declarat ea pentru RIA Novosti.

Ea a menționat că o astfel de acțiune din partea Washingtonului are loc pentru prima dată, într-o perioadă lungă de timp.

Fostul comandant al Flotei Pacificului, amiralul Viktor Fiodorov, a fost de acord cu parlamentarul.

”Aceasta a constituit o încălcare gravă a dreptului maritim internațional. Potrivit acestuia, apele teritoriale ale Rusiei sunt determinate de o linie de la capul de vest la cel de est, la o distanță de 12 mile de coastă”, a declarat Fiodorov pentru RIA Novosti.

El a explicat că străinii au comis o astfel de încălcare, deoarece nu recunosc această linie ca fiind granița apelor teritoriale ale țării noastre.

Fostul comandant al Flotei Mării Negre, amiralul Vladimir Komoedov, vorbind într-o emisiune a postului de radio NSN, a calificat operațiunea militarilor americani drept o grosolănie și a cerut conducerii ruse să se gândească cu atenție la protecția frontierelor țării.

El a subliniat că, dacă s-ar fi luat decizia de a efectua o lovitură de berbec împotriva distrugătorului, responsabilitatea pentru aceasta ar reveni Statelor Unite.

”Lovitura de berbec este o măsură forțată, aplicată contravenientului. El este responsabil. În acest caz – Statele Unite ale Americii”, a constatat amiralul.

În același timp, după cum crede Komoedov, este puțin probabil ca militarii ruși să întreprindă asemenea acțiuni reale împotriva infractorului. El a explicat că navele Marinei sunt imune, de fapt, fiind considerate teritoriul unui alt stat.

La rândul său, președintele și membrul Comitetului executiv al Asociației Ruse de Drept Internațional, Anatoli Kapustin, a notat, într-un comentariu pentru RIA Novosti, că, pentru a preveni astfel de incidente pe viitor, ar fi necesar să se încheie un acord cu Statele Unite privind recunoașterea apelor istorice rusești.

«Conceptul de ”ape istorice” este destul de complicat. Nu este definit în Convenție în niciun fel, prin acte speciale; despre acestea se vorbește în treacăt. Statele își stabilesc, ele singure, anumite limite», a spus interlocutorul agenției.

El a explicat că, potrivit dreptului internațional, un golf poate fi considerat ape teritoriale dacă intrarea sa nu are mai mult de 24 de mile marine lățime.

”Dar, din punct de vedere istoric, Rusia îl folosește (Golful Petru Cel Mare – n.r.), cu adevărat, ca mare teritorială; prin urmare, peste tot în documentele noastre sunt prezente informații potrivit cărora noi considerăm că acest golf este al nostru, conform legislației ruse, care stabilește acest lucru”, a adăugat expertul.

Poziția americanilor este că ei nu recunosc unele ape istorice sau teritoriale din Rusia și din alte țări, a spus Kapustin.

”Iar poziția noastră se bazează pe faptul că o astfel de practică internațională există și că legislația noastră stabilește aceste granițe”, a subliniat expertul.

După cum a remarcat interlocutorul agenției, Rusia are drepturi legale de soluționare a problemei cu apele teritoriale. Aceasta include și utilizarea forței – împingerea. Kapustin a cerut, în schimb, încheierea unui acord cu Statele Unite. Cu toate acestea, potrivit lui, americanii nu vor accepta acest lucru.

VIDEO: Ministerul Apărării al Rusiei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875155