Hot News
Teste militare: Interceptoare modernizate de rachete balistice (VIDEO)
28/11
Șeful MAE al Ungariei, despre un lobby puternic al UE împotriva unui vaccin ”din afara”
28/11

MAE rus, despre apelul Maiei Sandu de retragere a militarilor ruși din Transnistria

21 iulie 1992. Moscova. Semnarea acordului privind principiile de reglementare a conflictului armat din regiunea Transnistriei a Republicii Moldova, de către doi președinți, Boris Elțîn și Mircea Snegur/ Foto: dnestr.tv

Planurile președintelui ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, de a evacua din Transnistria Grupul operativ al forțelor ruse de menținere a păcii, au drept scop subminarea eforturilor de soluționare pașnică a conflictului, a apreciat purtătoarea de cuvânt a MAE Rus, Maria Zaharova, relatează publicația ”Vzgliad”.

”Considerăm această declarație ca fiind menită să submineze eforturile de soluționare pașnică a problemei transnistrene”, a declarat diplomatul.

Comentariul vine după ce Maia Sandu și-a exprimat intenția de a obține evacuarea muniției de luptă și retragerea Grupului operativ al trupelor rusești (OGRV) din nerescunoscuta Transnistrie. Senatorii ruși au atras atenția că plecarea forțelor rusești de menținere a păcii din Transnistria ar putea conduce la agravarea conflictului din regiune.

La rândul său, deputata din Duma de Stat, Elena Panina, a apreciat că numai federalizarea ar putea asigura un echilibru de interese și o pace pe termen lung în republică. Potrivit aprecierilor sale, Sandu propune locuitorilor Transnistriei revenirea la situația din 1992, când a izbucnit conflictul.

”Căștile albastre” rusești au fost introduse în zona de operațiuni militare din Transnistria la 29 iulie 1992, conform Acordului privind principiile de reglementare a conflictului armat din regiunea Transnistriei a Republicii Moldova, document semnat la 21 iulie 1992 de președinții Rusiei și Moldovei, în prezența liderului transnistrean (în imagine), amintește ”Vzgliad”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875140