Hot News
NATO: consolidarea prezenței în Marea Neagră
01/12
”Integrarea integrărilor”, discutată la a 42-a ședință a Consiliului Miniștrilor de Externe ai CEMN
02/12

Haló noviny (Cehia): Setea lui Hitler pentru bogățiile Rusiei nu a dispărut și suntem părtași la aceasta

Madeleine Albright, secretar de stat al SUA între anii 1997-2001/ Foto: AP

 Trăim cu asta și o vedem pretutindeni în jurul nostru. Nu ne interesează vaccinul rusesc împotriva Covid-19, pentru că nu îl putem cumpăra, chiar dacă boala ne-ar ucide aproape pe toți și ar fi singurul vaccin din lume. Problema derivă din faptul că vaccinul acesta este, după cum am spus, rusesc, scrie Lubomir Man, într-un articol apărut în publicația Haló noviny, din Cehia.

Ce spune Putin despre una, despre alta, nu aflăm din mijloacele noastre de informare în masă, pentru că Putin este rus.

Presa noastră, în special Televiziunea cehă, ba chiar noi toți, se pare, strălucim de fericire după înfrângerea unui președinte, singurul din istoria americană, care nu a purtat nici un război, iar după realegere intenționa să normalizeze relațiile cu Rusia, să pună capăt hegemoniei industriei militare în SUA și, mult mai încrezător decât înainte, să continue să readucă trupele americane din străinătate, înapoi acasă.

Și, cu același entuziasm, se pare că noi toți ne bucurăm că, în SUA, viitorul guvern al democraților va face exact pe dos, că lupta împotriva Rusiei se va înăspri, că industria militară a SUA se va întări, că în lume vor reizbucni războaie, că noi, cehii, vom susține, cu și mai multă determinare decât înainte, toate măsurile occidentale anti-rusești, inclusiv mișcarea de protest anti-guvernamentală din Belarus. Imediat după ce actualul guvern va pleca (am contribuit și noi la asta, alocând zeci de milioane de coroane opoziției belaruse), regimentele NATO vor intra pe teritoriul Republicii Belarus, față de care Rusia este la o zvârlitură de băț.

Și, la fel ca și în cazul Ucrainei, din Belarus îi vom aduce la noi, pentru a-i tratata pe soldații răniți în luptele împotriva Rusiei. Noi nu vorbim și nu vom mai vorbi niciodată doar despre Crimeea. Întotdeauna vom vorbi ca despre o Crimee anexată ilegal de Rusia și la noi nu trebuie să existe o presă decentă, care să se încumete să publice Constituția Crimeii, în vigoare și înainte și acum. Iar acolo scrie clar despre dreptul cetățenilor Crimeii de a decide singuri cărui stat să aparțină.

Vom continua, deși nimic nu ne amenință, să importăm din SUA, la prețuri fabuloase, fiare vechi inutile sub formă de arme și nu vom îndrăzni nici să ridicăm din sprânceană atunci când, să zicem, pentru fiecare din cele 12 elicoptere pe care le vom primi anul viitor din SUA, vom plăti 1,16 miliarde de coroane. Adică mai mult de un sfert din toate cheltuielile planificate pentru viața și dezvoltarea orașului Ostrava, în anul care vine. E adevărat, elicopterele astea nu ne trebuie, dar de ce să nu le facem o bucurie celor din industria de apărare americană?!?

Este mai mult ca sigur că lucrările la centrala nucleară ”Dukovany” vor fi duse la bun sfârșit de o companie americană, ba chiar va trebui inventată un fel de ”struțo-cămilă”, deoarece tehnologiile americane vor fi suprapuse peste cele sovietice și vor trebui suportate toate riscurile de securitate ce decurg de aici (despre creșterea fantastică de prețuri nici nu mai vorbesc). Dar varianta de a le cere ajutor rușilor de la Rosatom nici nu este luată în calcul, pentru că sunt ruși.

Și așa se poate continua la nesfârșit, realizând cu groază cât de monstruos s-au răspândit la noi sentimentele euroatlantice oficial anti-rusești. Ne putem gândi, de asemenea, de unde și din ce surse vin ele. Este adevărat că martorilor anumitor evenimente nu le este greu să ghicească. Mai ales dacă își amintesc de discursul de la radio al ministrului pentru propagandă, Goebbels, din 22 iunie 1941, adică din ziua când Germania nazistă a atacat URSS.

Cum a zis Goebbels atunci? ”Nu este un război pentru tron și pentru altar. Este un război pentru grâu, fier, minereu, pentru cărbune și materii prime. Este un război pentru masa îmbelșugată a muncitorilor germani”.

Citiți aceste afirmații încă o dată și comparați-le cu două dintre declarațiile Secretarului de Stat al SUA din anii 1997-2001, Madeleine Albright. Ea a spus: ”Rusia are prea multe bogății naturale. Este nedrept!”. Și a doua afirmație: ”Rusia are prea multă bogăție pentru o singură țară”.

Iată și motivul! Pe vremea Reich-ului a fost la fel ca acum, concluzionează jurnalistul ceh.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875093