Hot News
Vaccin pentru Ucraina. Zelenski nu face nimic, Medvedciuk s-a înțeles cu Putin
02/12
Putin a cerut să înceapă, săptămâna viitoare, vaccinarea pe scara largă împotriva coronavirusului
02/12

Lavrov a răspuns la apelul lui Sandu de evacuare a contingentului rus din Transnistria

Maia Sandu, președinte ales al Republicii Moldova/ Foto: Reuters

A lăsa nesupravegheat depozitul de muniție militară din Transnistria poate avea consecințe dintre cele mai grave, a declarat, la o conferință de presă, ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, comentând afirmația președintelui ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, despre retragerea contingentului rus din zona respectivă, scrie RT.

 ”Am ascultat declarațiile ei conceptuale referitoare atât la direcția europeană de dezvoltare a relațiilor externe ale Moldovei, cât și la dorința ei de a păstra relații bune cu Federația Rusă. Eu cred că relațiile bune cu orice țară… presupun luarea în considerare a intereselor reciproce, a acelor acorduri convenite anterior”, a arătat șeful diplomației de la Moscova.

Lavrov a amintit că forțele ruse de menținere a păcii, la fel ca și forțele de menținere a păcii ale Moldovei și ale Ucrainei, se află în zona de conflict în conformitate cu deciziile luate de grupul ”5+2” (OSCE, Rusia, Ucraina, SUA și UE plus Moldova și Transnistria, n.r.) și aprobate de OSCE.

”Forțele ruse de menținere a păcii au fost cele care au oprit faza fierbinte a conflictului transnistrean și care, de atunci, au asigurat menținerea acestui conflict, fie și într-o formă înghețată, dar nu într-o stare fatală”, a adăugat Lavrov.

În același timp, el a atras atenția că în Transnistria există și un al doilea grup de militari ruși ce păzesc depozitele de muniții din Kolbasna. ”Iar aceste depozite sunt într-o asemenea stare, încât a le lăsa fără supraveghere poate conduce la incidente dintre cele mai serioase”, a explicat ministrul rus.

RT amintește că, la 30 noiembrie, Sandu a declarat că trebuie retrase forțele ruse de menținere a păcii din Transnistria. Potrivit aprecierilor sale, misiunea trebuie să devină una civilă, sub egida OSCE.

Kremlinul a estimat, la rândul lui, că modificarea statu-quo-ului poate provoca destabilizarea situației din Transnistria.

 

1 Comment

  1. Basarabeanu spune:

    Maia Sandu este sprijinită de către americani și seful nato , altfel nu ar fi fost așa curajoasă a fost împinsă de la spate ca sa spuna despre retragerea Pacificatorilor din Trasnistria. Trasnistria pămînt Rusesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2896313