Hot News
Maia Sandu, lăsată de Parlament cu mai puține prerogative
04/12
Îmbătrânire, diabet și AVC: efectele SARS-CoV-2 asupra organismului
04/12

Nagornîi Karabah. Kremlinul salută intenția de a conferi limbii ruse un statut oficial

Foto: Daily Storm

Secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a declarat că autoritățile de la Kremlin salută intenția de a oficializa limba rusă, un instrument comod de comunicare interetnică, în Nagornîi Karabah. Peskov a precizat că nu există discuții precum că și în Armenia și Azerbaidjan limba rusă ar trebui să dobândească statut de a doua limbă oficială, scrie publicația DailyStorm.ru.

”Oricum, limba rusă este folosită și în Karabah, și în Armenia; în rusă se vorbește și în Azerbaidjan. În general, în rusă se vorbește în multe locuri din lume, inclusiv în spațiul fostei Uniuni Sovietice”, spus Peskov. ”Și se vorbește pentru că este o limbă de comunicare convenabilă și care continuă să fie învățată. Firește că salutăm acest lucru și suntem gata să contribuim la promovarea și susținerea nivelului de însușire a limbii ruse, considerăm că este de datoria noastră să facem acest lucru”, a adăugat secretarul de presă al liderului rus.

Peskov a adăugat că Moscova nu negociază cu Baku și cu Erevanul ca limbii ruse să-i fie acordat statutul de a doua limbă oficială în aceste republici transcaucaziene.

”Nu este un subiect de negocieri sau o temă de discuții, este o situație de facto, când rusa este vorbită și în Azerbaidjan, și în Armenia”, a precizat Peskov.

Citând surse din Parlamentul regiunii Nagornîi Karabah, canalul WarGonzo al rețelei sociale Telegram a anunțat că deputații locali lucrează la un proiect de lege privind noul statut al limbii ruse. La nivel oficial, autoritățile din Karabah nu au comentat această informație.

DailyStorm precizează că, în majoritatea țărilor CSI și ale fostei URSS, limba rusă nu are statut oficial și este considerată limbă străină. În Kazahstan, însă, ea are statut oficial. Iar în Kîrgîzstan, a fost a doua limbă oficială până în 2006.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875091