Hot News
Senatorul Elena Perminova a comentat ideea Ucrainei de a înăspri sancțiunile împotriva Rusiei
06/12
Zaharova, despre îndemnul SUA privind Nord Stream-2: ”O agresiune politică”
07/12

A murit ultimul campion Euro-60, Viktor Ponedelnik

Legendarul atacant sovietic, Viktor Ponedelnik/ Foto: Sovetski Sport/ Gazeta.ru

În seara zilei de 5 decembrie, s-a anunțat public moartea legendarului fotbalist sovietic Viktor Ponedelnik, al cărui nume a intrat pentru totdeauna în istoria fotbalului autohton, ca autorul golului de aur la campionatul European din anul 1960, în poarta naționalei Iugoslaviei. „Gazetа.Ru” rememorează etapele carierei marelui atacant.

Viktor Ponedelnik, devenit jurnalist sportiv de marcă/ Foto: Gazeta.ru

Viktor Ponedelnik s-a născut la 22 mai 1937 în orașul Rostov-pe-Don, unde a început să practice fotbalul. Primul club din cariera sa de adult a fost, pentru atacant, „Rostselmash”, unde a trecut, în 1956, de la echipa de amatori „Burevestnik”. Doi ani mai târziu, Ponedelnik a schimbat clubul, dar și-a păstrat apartenența la Rostov, trecând la SKA, club al Armatei.

În 1960, atacantul a debutat la naționala Uniunii Sovietice, într-un meci împotriva Poloniei (3:1), în care a făcut un hat-trick. Apoi a răspuns invitației de a participa la primul Campionat European de Fotbal din istorie.

În finala cu Iugoslavia, Ponedelnik a marcat golul în minutul 113 și a adus victoria pentru naționala URSS, cu scorul de 2:1.

În anul 1962, Ponedelnik, împreună cu selecționata URSS, a reușit să ajungă în sferturile de finală ale Campionatului Mondial, care a avut loc în Chile, unde discipolii lui Gavriil Kacialin au pierdut în fața gazdelor turneului, cu un scor minim de 1:2.

În 1964, atacantul a cucerit medaliile de argint ale Campionatului European, obținute de jucătorii sovietici, sub conducerea lui Constantin Beskov, pe terenul spaniol.

În total, Ponedelnik a disputat 217 meciuri în campionatul țării, marcând 86 de goluri. Iar, pentru naționala sovietică, fotbalistul a jucat de 29 de ori și a marcat 20 de goluri.

În timpul vieții sale, Ponedelnik a primit o mulțime de premii și a avut mari realizări.

După încheierea activității competiționale, Ponedelnik a lucrat, pentru o perioadă, ca antrenor și șef al echipei ”Rostelmash”, iar apoi a plecat în jurnalismul sportiv, unde a reușit să lucreze pentru publicații precum „Sovetski Sport”și” Fotbal-Hochei”.

Emoții speciale, pentru legendarul jucător de fotbal, au fost experimentate în locurile sale natale. În 2012, fanii „Rostov” au inițiat premiul pentru cel mai bun jucător al echipei, sub forma unei figurine, care îl înfățișează pe Viktor Ponedelnik, acordat celui mai bun jucător al Clubului, la sfârșitul sezonului. Pe Stadionul „Olimp-2”, la 28 august 2015, a fost amplasat monumentul lui Ponedelnik. Monumentul îl înfățișează pe atacant ținând Cupa Henri Delone, care i-a fost înmânată pentru victoria din Campionatul European din 1960.

Toate meciurile din Prima Ligă rusă (PPL), programate pentru 6 decembrie 2020, vor începe cu un minut de reculegere în memoria legendarului fotbalist.

Într-un interviu acordat publicației ”Cempionat”, cunoscutul comentator sportiv Dmitri Guberniev a vorbit călduros despre Ponedelnik și a comparat golul său de aur, din finala Campionatului Continental, în poarta Iugoslaviei, cu primul zbor al omului în spațiu.

„Acel meci din 1960 nimeni nu l- văzut la televizor; toată lumea a ascultat reportajul lui Nikolai Ozerov. Când Ponedelnik a marcat, a fost asemănător cu zborul lui Gagarin. Stadionul din Rostov trebuie să poarte numele lui Ponedelnik. Dacă autoritățile de la Rostov nu o vor face în următoarele zile, atunci va fi ceva greșit și ciudat. Cred că în Rostov, oraș pe care îl iubesc foarte mult, ar trebui să existe o  stradă cu numele lui Viktor Ponedelnik. E o pierdere totală pentru noi. A fost un om legendar”, a spus Guberniev.

Uniunea Fotbalului din Rusia a transmis condoleanțe, în legătură cu moartea lui Viktor Ponedelnik.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875160