Hot News
Lege semnată de Putin: Închisoare pentru îndemnurile publice la înstrăinarea teritoriilor care aparțin Rusiei
09/12
Vaccinul ”Sputnik V” – fabricat în Ucraina?
09/12

Șeful concernului suedez Stena AB: Crimeea este rusească!

Crimeea/ Foto: Kommersant

Crimeea nu a fost niciodată ucraineană, a declarat omul de afaceri suedez Dan Sten Olsson, șeful concernului Stena AB, potrivit căruia peninsula a fost cedată Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene ”la o băută”, iar revenirea la Rusia s-a produs după ce NATO a încălcat promisiunile făcute Moscovei, relatează agenția Rambler.ru, citând publicația Dagens Nyheter.

Omul de afaceri a subliniat că transferul peninsulei, în 1954, către puterea Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene, a fost o măsură administrativă, luată ”la o băută”. ”Crimeea nu a aparținut niciodată Ucrainei. A fost o idee a dracului de proastă – să nu dai imediat Crimeea înapoi rușilor, pentru că ea le-a aparținut întotdeauna”, a adăugat el.

În opinia lui Olsson, reunificarea Crimeii cu Rusia, în 2014, a fost urmare a faptului că NATO a încălcat promisiunile făcute președintelui URSS, Mihail Gorbaciov. Atunci, Moscova a cedat în fața Alianței, în schimbul garanției că aceasta nu se va extinde spre Est, dar NATO și-a făcut deja bazele proprii în fostele țări ale Pactului de la Varșovia. El a apreciat, de asemenea, că Rusia putea pierde baza navală din Crimeea, ceea ce nu putea accepta.

Comentând declarația omului de afaceri suedez, senatorul din partea Crimeii, Serghei Țekov, a amintit că, din perspectivă istorică, peninsula este rusească, un adevăr știut de orice om care înțelege istoria rusă și sovietică.

”Toți cei care cunosc istoria Imperiului Rus și a Uniunii Sovietice, cine înțelege ce s-a întâmplat cu structura administrativă a URSS și ce înseamnă compoziția etnică a Crimeii, va face aprecieri absolut corecte și va înțelege perfect actuala situație a Peninsulei Crimeea”, a subliniat membrul Consiliului Federației.

Acest lucru este înțeles și în Ucraina, dar autorităților țării le este greu să renunțe la cadoul sovietic. ”Cu cât vor fi mai multe afirmații de acest fel ,venite din partea unor oameni imparțiali, cu atât mai repede se va schimba și poziția Occidentului în privința Crimeii”, a estimat Țekov, comentând declarația omului de afaceri suedez.

În pofida sancțiunilor, antreprenori și politicieni străini vizitează în mod regulat Crimeea și laudă dezvoltarea ei. În martie 2019, deputatul Parlamentului municipal al orașului german Quackernbruck, liderul facțiunii ”Stângii”, Andreas Maurer, a comparat ritmul de dezvoltare a Crimeii moderne cu Berlinul anilor ’90. ”Atunci, pretutindeni puteai să vezi macarale în Berlin, se construiau drumuri, poduri… Era o colosală transformare a infrastructurii”, a declarat parlamentarul din Germania, recunoscând că este fascinat de ritmul în care se construiește în Crimeea rusească. El a adăugat că, în Peninsulă, ”peste tot sunt lucrări de construcție”.

În noiembrie 2018, Maurer a anunțat că, în Germania, se creează ”Consiliul coordonator al prietenilor Crimeii”, având ca domenii de activitate colaborarea umanitară, asistența în promovarea proiectelor de business, schimburile în sfera educației.

Încă din octombrie 2018, purtătoarea de cuvânt a MAE Rus, Maria Zaharova, arăta că numărul delegațiilor străine ce vor să viziteze Crimeea crește constant. ”Constatăm cu satisfacție cum crește necesitatea unei opinii obiective asupra Crimeii. Crește interesul pentru colaborarea cu această republică, din partea cercurilor de afaceri și a celor socio-politice. Reflectarea acestei tendințe a devenit numărul tot mai mare de delegații străine”, a subliniat, la acea dată, Zaharova, aflată într-o vizită la Koktebel (Crimeea). Potrivit spuselor sale, în 2017, în Crimeea au poposit peste 100 de delegații de peste hotare.

În ultimele zile din septembrie, în Peninsulă a venit o delegație de personalități publice, oameni de faceri și cercetători din Norvegia. Grupul de norvegieni a aterizat în recent finalizatul aeroport internațional din Simferopol și imediat au împărtășit din impresiile lor pozitive despre noul terminal. ”Delegația a afișat un real interes pentru viața locuitorilor Crimeii. Au intenții pozitive. Ei au fost impresionați în mod plăcut de aeroport și de ritmul de dezvoltare a Crimeii”, a declarat, atunci, șeful Comitetului pentru relații interetnice al Consiliului de Stat al Republicii Crimeea, Iuri Ghempel.

 

 

 

 

 

 

1 Comment

  1. Basarabeanu spune:

    Crimea este pămînt Rusesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875090