Hot News
La despărțire, Trump a înarmat Ucraina până în dinți
15/12
Putin l-a felicitat pe Biden cu ocazia victoriei în alegerile din SUA
15/12

Maria Zaharova: Ambițiile occidentale, piedică în calea decolonizării

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus/ Foto: RIA Novosti

Procesul decolonizării nu poate fi considerat încheiat, din cauza dorinței fostelor metropole de a-și păstra influența în noile condiții, a apreciat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, citată de agenția TASS.

”Suntem nevoiți să constatăm că, deși majoritatea teritoriile coloniale și-au dobândit independența, acest proces nu poate fi considerat încheiat. În lume mai sunt 17 teritorii unde nu există autoguvernare și unde trăiesc peste 1,5 milioane de oameni, care nu au încă dreptul inalienabil la autodeterminare, inclusiv din cauza ambițiilor imperiale ale fostelor metropole”, a spus oficialul rus. ”Procesul de decolonizare demult s-ar fi pus punct, dacă un grup restrâns de țări occidentale nu ar fi dat o interpretare denaturată normelor și principiilor fundamentale ale dreptului internațional și ale Cartei ONU”, a adăugat reprezentantul oficial al MAE Rus.

După cum a arătat Zaharova, afirmațiile potrivit cărora teritoriile lăsate fără autoguvernare nu sunt în stare să supraviețuiască ca state independente sau că statutul lor actual răspunde voinței populației băștinașe, nu corespunde întotdeauna realității. ”Suntem convinși că locuitorii respectivelor teritorii dețin dreptul inalienabil de a-și determina singure soarta”, a subliniat ea.

Diplomatul a precizat, de asemenea, că mulți dintre partenerii occidentali ai Federației Ruse, care au legături istorice cu continentul african, preferă să nu amintească de trecut, să nu permită vreo analiză serioasă a acestor chestiuni. ”În opinia noastră, este inadmisibil să uităm de perioada tragică a colonialismului, la fel cum este inacceptabil să închidem ochii la practicile coloniale, ce continuă și în prezent”, a concluzionat Maria Zaharova.

TASS amintește că pe lista ONU figurează 17 teritorii ce nu se autoguvernează. Este vorba despre Anguilla, Insulele Bermude, Insulele Virgine Britanice, Insulele Cayman, Insulele Falkland (Malvinas), Montserrat, Insula Sf. Elena, Insulele Turks și Caicos, Gibraltar, Insula Pitcairn, toate controlate de Marea Britanie; Insulele Virgine Americane, Guam, Samoa Americană; Noua Caledonie și Polinezia Franceză, care sunt subordonate Franței; Tokelau – condus de Noua Zeelandă; Sahara Occidentală, din care, o parte este controlată de Maroc, iar cealaltă  parte, de Frontul de Eliberare POLISARIO, ce apără drepturile și independența populației indigene (aici este proclamată Republica Arabă Democrată Sahara, SADR).

Un comitet special de decolonizare monitorizează situația din aceste teritorii și le sprijină pentru obținerea autonomiei. Potrivit datelor ONU, pe aceste teritorii trăiesc nu mai mult de 2 milioane de oameni. Conform rezoluției Adunării Generale a ONU din 6 decembrie 1999, puterile care administrează teritoriile în cauză trebuie să adopte măsuri pentru apărarea drepturilor popoarelor asupra resurselor naturale și a pământului, pentru a stabili și a controla modul în care sunt exploatate aceste resurse, să întreprindă pașii necesari pentru apărarea drepturilor lor la proprietate, dar și pentru asigurarea unui progres politic, economic și social.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875091