Hot News
Narîșkin: Există progres în colaborarea cu serviciile străine
17/12
Putin a făcut declarații despre lucrul la „antidotul” armelor hipersonice
17/12

Vladimir Putin a dat un răspuns dur la întrebarea reprezentantului BBC, despre relațiile Rusiei cu Occidentul

17 decembrie, 2020. Marea conferința de presă a președintelui rus, Vladimir Putin/ Foto: newsinform.com

În cadrul conferinței de presă anuale a președintelui rus, Vladimir Putin, corespondentul BBC Steven Barnett Rosenberg a întrebat de ce Rusia acuză Occidentul de declanșarea noului Război Rece și se consideră inocentă (”albă și pufoasă”) în timp ce a ”utilizat arme chimice” (cazul de la Salisbury și cel al lui Navalnîi) și a ”anexat” Crimeea.

Răspunzând corespondentului BBC, Vladimir Putin a explicat că Rusia nu poate investiga incidentul cu Navalnîi din cauza Germaniei, care nici nu oferă o concluzie oficială cu privire la posibila utiliza7re a preparatului ”Noviciok” și nici nu acordă materialul biologic Federației Ruse, pentru investigații comune.

Vladimir Putin: «Suntem gata să investigăm… De ce, în ciuda tuturor solicitărilor Procuraturii Generale a Rusiei, nu ni se dă nimic? Puteți explica de ce nu ni se dă o concluzie oficială cu privire la aplicarea preparatului “Noviciok?”»

Putin a vorbit și despre reunificarea Crimeii cu Federația Rusă și despre poziția Occidentului în această problemă.

Vladimir Putin: «Mă simt responsabil pentru ceea ce se întâmplă cu Rusia și cu poporul ei și voi face totul în interesul Federației Ruse. Acest lucru se aplică și întoarcerii Crimeii în componența Federației Ruse. Vă rog să rețineți că acest lucru a fost făcut pe baza exprimării voinței poporului. În Kosovo, decizia privind independența a fost luată de către Parlament, iar voi ați înghițit-o: “Este corect, este bine, asta este democratic”. În Crimeea, oamenii s-au prezentat la referendum și au votat; din anumite motive, nu vă place. Vreau să vă reamintesc că democrația este puterea poporului; în caz contrar, ar trebui abandonat acest termen cu totul și peste tot. Sunt introduse anumite sancțiuni împotriva crimeenilor. De ce sunt introduse? Dacă aceasta este “anexare”, ei nu sunt vinovați de nimic – pentru ce ar trebui pedepsiți? Și dacă aceasta nu este o anexare, ci rezultatul voinței lor, atunci trebuie să recunoaștem că aceasta este democrația, să-i lăsăm în pace și să terminăm cu revendicările adresate Rusiei cu privire la anexare».

Potrivit lui Putin, infrastructura militară a NATO se apropie de frontierele rusești, iar Federația Rusă este forțată să reacționeze la acest lucru.

Vladimir Putin: «Comparativ cu voi, suntem chiar ”albi și pufoși”. Am acceptat să eliberăm de un anumit dictat sovietic acele țări care doreau să se dezvolte independent. Am auzit asigurările voastre că NATO nu se va dezvolta spre est, dar nu v-ați ținut promisiunile. Da, acest lucru nu a fost fixat în scris, au existat declarații orale, inclusiv din partea NATO. Dar nu ați făcut nimic. Infrastructura militară a NATO se apropie de granițele noastre. Oare nu ar trebui să reacționăm la asta?»

Putin a adăugat, de asemenea, că partenerii americani s-au retras din Tratatul de apărare antirachetă și Tratatul privind eliminarea rachetelor cu rază medie și mai scurtă de acțiune.

Vladimir Putin: “Apoi s-au retras din Tratatul Cer Deschis. Ce ar trebui să facem în acest sens? Să lăsăm totul precum este? Voi, ca țară NATO, veți zbura aici (în Rusia – n.r) și veți transmite totul partenerilor americani, dar noi vom fi privați de o astfel de oportunitate în raport cu teritoriul american! Ei bine, sunteți oameni deștepți! De ce credeți că noi suntem proști? De ce credeți că nu putem analiza lucrurile elementare?”

În concluzie, Putin a adăugat că Federația Rusă alocă pentru bugetul militar 46 de miliarde de dolari, iar SUA, peste 700 de miliarde. În clasamentul cheltuielilor militare, Rusia ocupă locul șase în lume. Rusia are doar 2-3 baze în lume în zone teroriste periculoase, iar Statele Unite au o rețea imensă de baze militare în întreaga lume.

“Prin urmare, răspundeți la propria dumneavoastră întrebare: cine este alb și pufos și cine este înțepător și agresiv?” – a rezumat Putin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875078