Hot News
Putin a făcut declarații despre lucrul la „antidotul” armelor hipersonice
17/12
Putin, despre cazul Navalnîi: Legalizarea materialelor serviciilor americane
18/12

Ambasadorul Valeri Kuzmin: Ștafeta memoriei, preluată de la predecesorii noștri

În timpul inaugurării expoziției foto ”Cartea Memoriei. Europa - Cronica Victoriei”. În imagine: Ambasadorul Valeri Kuzmin (dreapta) și Ministrul-consilier al Ambasadei ruse, Igor Iniușkin/ Foto: Vești din Rusia

Legat de apropierea Crăciunului și a Anului Nou, Ambasada Rusiei în România a organizat o seară prietenească, la care au participat reprezentanți ai organizațiilor  compatrioților ruși, ai cercurilor de afaceri române și ruse, ai organizațiilor neguvernamentale, oameni de știință și cultură din România.

Ambasadorul Valeri Kuzmin: ”În ciuda restricțiilor legate de pandemie, Ambasada Rusiei a organizat o serie de evenimente dedicate Anului  Gloriei și Memoriei, precum a fost declarat, în Rusia, anul 2020”/ Foto: Vești din Rusia

A avut loc prezentarea proiectului “Cartea memoriei. Europa – Cronica Victoriei ”, inclusiv deschiderea unei expoziții foto și prezentarea primelor trei volume ale proiectului, deja publicate, care povestesc despre locuri de înmormântare ale soldaților sovietici din Letonia, Lituania și Estonia.

După cum a spus ambasadorul rus în România, Valeri Kuzmin, la inaugurarea expoziției, acest proiect al Fundației veteranilor serviciului diplomatic “reprezintă o contribuție valoroasă la păstrarea adevărului istoric, în special pe fondul unor încercări deja frecvente de falsificare a istoriei, care se întreprind în România și într-o serie de țări din Europa Centrală și de Vest”.

Despre lucrările la proiect a relatat, mai detaliat, directorul executiv al acestuia, Iuri Trakșealis, din Lituania, în mesajul său video.

De asemenea, a fost citit un salut, adresat participanților la întâlnire, al președintelui Societății Istorice Ruse, Konstantin Moghilevski, în care el a reamintit că peste 7 milioane de soldați și ofițeri ai Armatei Sovietice au luat parte la luptele pentru eliberarea țărilor din Europa Centrală și de Est de sub fascism, dintre care, fiecare al șaptelea a căzut luptând împotriva nazismului.

Acum se lucrează pentru a publica cărți similare cu privire la Ungaria, Polonia, Republica Moldova și România.

Șeful reprezentanței Ministerului Apărării al Federației Ruse, care desfășoară activitatea militară memorială în România, Ivan Agati, a spus: «Editarea lucrării  ”Cartea memoriei. România” oferă excepționala ocazie de a păstra memoria soldaților sovietici și români (aliați în coaliția antihitleristă, începând cu 24 august 1944) căzuți în luptele pentru eliberarea Europei, în general și a României, în special, de sub ocupația nazistă».

Partea culturală a programului a inclus spectacolul prezentat de popularul cântăreț român Radu Captari, care a interpretat  celebre cântece rusești și românești.

Comentând evenimentul din reprezentanța diplomatică a Rusiei, ambasadorul acestei țări, Valeri Kuzmin, a relatat pentru Vești din Rusia:

– Evenimentul de astăzi este contribuția noastră modestă la acea ștafetă a memoriei pe care am preluat-o de la predecesorii noștri, care au salvat Europa și lumea de înrobire și ne-au deschis calea către un viitor – să sperăm – mult mai fericit. Prin urmare, vom continua această lucrare, inclusiv pregătirea materialelor pentru publicare, într-un volum dedicat locurilor de înhumarea a ostașilor sovietici din România.

Cele trei volume apărute în cadrul proiectului și dedicate locurilor de înhumare ale eroilor sovietici din Letonia, Lituania și Estonia/ Foto: Vești din Rusia

În rest, constatăm că întâmpinăm sărbătorile de Anul Nou cu un anumit sentiment de satisfacție, datorită a ceea ce am reușit să facem în Anul Gloriei și Memoriei, precum a fost declarat anul 2020 în Rusia, în ciuda tuturor restricțiilor pandemiei, a diferitelor obstacole medicale și virusologice. Am organizat o serie de expoziții, evenimente de protocol relevante, inclusiv cele dedicate sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial și celei de-a 75-a aniversări a fondării ONU. Am ținut o conferință științifică internațională, cu privire la lecțiile pe care le-am putea formula acum, după 75 de ani trecuți de la Victoria coaliției anti-hitleriste în război și cu privire la provocările pe care ni le prezintă lumea de astăzi.

Aceste provocări sunt grave, din păcate și nu putem ignora faptul că, în ultima perioadă, a crescut serios amenințarea de război, din cauza politicii iresponsabile, în primul rând, a conducerii Statelor Unite, care se retrag din tratate – din cel privind controlul armelor, existând și dovezi ale încălcării grave și deliberate a tratatului privind neproliferarea armelor nucleare, de către militarii americani, în Europa, în special. Drept urmare, nu se creează, încă, nimic nou; în sfera politico-militară  predomină limbajul ultimatumului, dar un astfel de limbaj, după cum știți, este inacceptabil în raport cu Rusia și nu aduce, niciodată, nici un beneficiu! Ultimatumuri și sancțiuni! Dacă cineva crede că va întări lumea făcând asemenea lucruri, se înșală. Noi opunem acestui lucru, în primul rând, o memorie istorică fermă și clară, contracarăm falsificarea rezultatelor celui de-al Doilea Război Mondial și încercările de a substitui deciziile înțelepte și clarvăzătoare  pe care aliații le-au luat atunci, de a denatura dreptul internațional, de a-l înlocui cu un fel de ordine globală bazată pe “reguli” ș.a.m.d.

”Serile Moscovei”, în interpretarea lui Radu Captari/ Foto: Vești din Rusia

Deci, evenimentul de astăzi este una dintre etape. Înseamnă o anumită etapă, la care am ajuns la sfârșitul Anului Gloriei și Memoriei. Dar el ne motivează să continuăm munca noastră.

– Având în vedere că, acum, este clar că Biden a câștigat alegerile din SUA, ce vă sugerează experiența dvs. și, probabil, intuiția diplomatică – vor exista unele schimbări în relațiile Rusiei cu noua administrație americană?

– Cred că este inutil să discutăm acest subiect. Pentru că urmărim, de mulți ani, relațiile noastre cu Statele Unite, începând cu momentul acela anecdotic, de la începutul primului mandat al lui Obama când, în loc de “resetare”, ni s-a oferit “supraîncărcarea” relațiilor. Nu mai putem crede în cuvinte și vom judeca după fapte. Dacă vor exista fapte, va fi posibil să vorbim despre unele perspective. Iar în acest moment, nu există așa ceva. Vedem o dorință constantă de a denatura faptele, o dorință constantă de a-și întări cumva, cu ajutorul presiunii politico-militare și a amenințărilor directe, pozițiile  sau, mai bine zis, de a încetini slăbirea acelor poziții de dominare în lume, pe care, istoricește, le-au dobândit Occidentul, în ansamblu și Statele Unite ale Americii, în special, după ce Uniunea Sovietică a dispărut de pe harta lumii.

A trecut mult timp de atunci; situația s-a schimbat, lumea s-a schimbat, dar inerția gândirii persistă. Este inutil să vorbim despre ce se va întâmpla. Un lucru este clar: trebuie făcut totul, pentru a preveni alunecarea către prăpastia unei catastrofe globale. Aici, nu numai de diplomați depinde ceva; depinde și de opinia publică, de oamenii obișnuiți, care trebuie să-și spună cuvântul. Vom acționa în această direcție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875093