Hot News
Lavrov: Interdicția impusă autorităților Rusiei de a vizita Olimpiade și CM este inacceptabilă
28/12
Dagbladet (Norvegia): ”Dialog” cu surzii
28/12

În Rusia, cu viză electronică unică

Foto: RIA Novosti

De la începutul anului 2021, în Rusia se introduce viza electronică unică pentru cetățenii din 52 de țări. Documentul se va completa pe un site special creat de Ministerul de Externe al Rusiei. Perioada de ședere permisă cetățenilor străini va crește de la 8 la 16 zile. Astfel, posesorii de vize electronice se vor putea deplasa pe întreg teritoriul Rusiei și nu se vor mai limita la Sankt-Petersburg, Districtul Federal al Orientului Îndepărtat sau regiunea Kaliningrad, scrie publicația Al Araby Al Jadeed, ce apare în Marea Britanie.

Pe lista statelor ai căror cetățeni vor putea intra în Rusia pe baza vizei electronice figurează nu doar cele europene, dar și o serie de țări asiatice, inclusiv cele membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG): Kuweit, Oman, Bahrain și Arabia Saudită. Cetățenii Qatarului și Emiratelor Arabe Unite au primit posibilitatea de a intra în Rusia fără vize, în virtutea acordului de renunțare reciprocă a vizelor.

Deși granițele sunt încă închise din cauza pandemiei de coronavirus, vicepreședintele Asociației Operatorilor din Turism din Rusia, Dmitri Gorin, speră că introducerea vizelor electronice va simplifica procedurile birocratice, subliniind că unele țări au deschis deja granițele pentru ruși.

Într-un interviu pentru ”Al Araby Al Jadeed”, Gorin a declarat: ”Rusia a deschis granițele pentru 15 țări, inclusiv pentru Elveția și Emiratele Arabe Unite, ceea ce înseamnă că cetățenii acestor state vor avea posibilitatea să vină în Rusia începând cu 1 ianuarie 2021. În general, introducerea vizelor electronice va ajuta la înlăturarea obstacolelor birocratice și va elimina necesitatea de a face un drum la consulatele rusești, ceea ce va contribui la refacerea fluxului de turiști după ce pandemia de coronavirus se va termina”.

La rândul său, ghidul-translator Ahmed Fayez crede că introducerea vizelor electronice va conduce la o creștere a fluxului de turiști în Rusia, în special din țările Golfului Persic. El a amintit că, în vara anului 2019, capitala rusă a fost vizitată de numeroși turiști din Egipt. Fayez a spus pentru ”Al Araby Al Jadeed”: ”Procedura de obținere a vizelor reprezintă o permanentă piedică pentru a călători în această țară, dar viza electronică poate fi obținută pe internet, fără a ieși din casă”. În opinia lui, dorința Rusiei de a atrage turiști din Golful Persic este rezultatul faptului că urmează exemplul Europei. Rusia se deschide pentru turiști din Golful Persic, pentru că ei cheltuiesc mulți bani când călătoresc și nu încalcă termenul de ieșire din țară. ”Turiștii arabi vor să viziteze nu doar locurile deja celebre, precum Piața Roșie și Kremlinul, dar și o serie de locuri unice, precum buncărul liderului sovietic Iosif Stalin, construit la o adâncime de 65 de metri sub pământ și care dispunea de sistem de funcționare în regim autonom în așteptarea unui atac nuclear asupra Moscovei. În plus, arabii nu au nimic împotrivă să meargă la restaurante, în magazine, mai ales când va apărea sistemul tax free”, a anunțat el.

Rusia a introdus sistemul tax free pentru Campionatul mondial de fotbal din 2018. Cetățenii străini erau scutiți de plata TVA (20%) cu condiția ca, la ieșirea din țară să prezinte la vamă produsele și bonurile aferente.

În august, Rusia a început, treptat, să ridice interdicția pentru zborurile internaționale. A reluat legăturile aeriene și a deschis granițele pentru următoarele țări: Marea Britanie, Elveția, Turcia, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Maldive, Tanzania, Republica Belarus, Kîrgîzstan, Kazahstan și altele.

Președintele Vladimir Putin a semnat o lege privind introducerea, din 1 ianuarie 2021, a vizei electronice unice universale pentru o singură intrare în Rusia. Actul normativ se referă la vize pentru o ședere pe termen scurt a cetățenilor străini în scopuri turistice, de afaceri, în vizită sau cu misiuni umanitare. Vizele electronice se eliberează în cel mult patru zile de la data depunerii cererii completate.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875103