Hot News
Mandat de arestare pe numele lui Trump, pentru asasinarea lui Soleimani
08/01
Maia Sandu: De ce președinta Moldovei nu este căsătorită
09/01

Nave militare americane vor patrula la granițele Rusiei în Arctica

Arctica. Calea Maritimă de Nord. Moscova vrea ca această regiune să rămână un spațiu de colaborare pașnică/ Foto: RIA Novosti

Marina militară a Statelor Unite începe patrulări regulate în largul coastelor rusești din Arctica, pentru a bloca ”ofensiva Moscovei în Nordul Extrem”, a declarat secretarul de stat al US Navy, amiralul Kenneth John Braithwaite, citat de Breaking Defence, scrie RIA Novosti.

El a arătat că, în următorii ani, Washingtonul va trebui să acționeze în Arctica ”mult mai insistent”, pentru a contesta orice ”pretenții” venite din partea Rusiei, dar și din partea Chinei.

Întrebat dacă Statele Unite ar trebui să efectueze, în largul coastelor de nord ale Rusiei, ”operațiuni menite să asigure libertatea de navigație”, Braithwaite a comparat situația din regiune cu cea din Marea Chinei de Sud, unde China are dispute teritoriale cu unele țări.

”Rutele maritime din Nord devin navigabile, iar Marina Militară a SUA intenționează să garanteze partenerilor noștri libertatea de navigație”, a afirmat ministrul. O strategie pe care a definit-o drept ”o poziție mult mai îndrăzneață”, ”un drept și o datorie” a SUA, în calitatea lor de ”forță navală dominantă în lume”.

Potrivit lui Braithwaite, marele avantaj al SUA în Arctica îl constituie submarinele. Dar, a adăugat el, Marina Militară va trebui să închirieze spărgătoare de gheață de la aliați, în timp ce Rusia deține o flotă întreagă de astfel de nave, iar China le construiește cu o viteză pe care SUA ”nu o pot egala”.

Faptul că SUA își sporesc prezența navelor militare în Arctica a fost deja anunțat de către ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu. Potrivit spuselor sale, contextul politic și militar din regiune se complică din cauza concurenței marilor țări ale lumii pentru accesul la resurse și la rutele de transport. Pentru a-și întări capacitățile de apărare și pentru a-și proteja interesele naționale în Arctica, Rusia dezvoltă activ Flota de Nord, a subliniat Șoigu.

La rândul său, Ministerul de Externe al Rusiei și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că SUA își intensifică prezența militară în regiunea arctică și a menționat că Moscova vrea ca zona să rămână un spațiu de colaborare pașnică.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875100