Hot News
SUA au invitat Rusia la învestirea în funcție a lui Joe Biden
12/01
S-a aprobat testarea vaccinului ”Sputnik Light”
12/01

Nagornîi Karabah: Putin a anunțat un nou acord trilateral

Președintele rus Vladimir Putin, premierul armean Nikol Pashinian (stânga) și președintele azer Ilham Aliyev au semnat o declarație comună cu privire la dezvoltarea regiunii Nagornîi Karabah/ Foto; Serviciul de presă al Kremlinului

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat semnarea unui acord comun de dezvoltare a regiunii Nagornîi Karabah. Declarația a fost făcută la finalul întrevederii pe care liderul de la Kremlin a avut-o, luni, la Moscova, cu omologul său azer, Ilham Aliyev, și cu premierul Armeniei, Nikol Pașinian, informează presa rusă.

Ieșind în fața presei, Putin a precizat că va fi creat un grup de lucru sub conducerea premierilor celor trei țări și, în cel mai scurt timp, vor fi prezentate planuri concrete de dezvoltare a infrastructurii de transport și a economiei regiunii, scrie ”Rossiiskaia Gazeta”.

Referindu-se la Declarația trilaterală din 9 noiembrie, care a pus, practic, capăt conflictului armat din Nagornîi Karabah și a permis reinstaurarea calmului în regiune, șeful statului rus a precizat că înțelegerile convenite se realizează. ”Am ajuns la concluzia că, pe ansamblu, condițiile acestui acord sunt respectate și nu se înregistrează nici un fel de incidente serioase”, a declarat Vladimir Putin.

El a subliniat că gruparea rusă de menținere a păcii își îndeplinește în totalitate obligațiile față de Armenia și Azerbaidjan. Putin a menționat că, în Nagornîi Karabah, s-au întors deja peste 48.000 de refugiați. În plus, se refac și se repun în funcțiune infrastructura, sistemele energetice, clădirile de locuințe.

La rândul său, premierul armean, Nikol Pașinian, a subliniat contribuția liderului rus în reglementarea conflictului din Nagornîi Karabah. ”Contribuția dumneavoastră personală la procesul de pace a adus întotdeauna rezultate vizibile, dar acum, în mod deosebit, se poate spune, după evenimentele bine cunoscute… Pe fondul acestor evenimente, sunt convins că relațiile dintre Armenia și Rusia vor deveni mai profunde. Rusia a fost și va rămâne principalul nostru aliat strategic în domeniul securității. Mai trebuie să discutăm nu doar viitorul regiunii, dar și acea agendă care există în relațiile bilaterale”, a subliniat premierul Armeniei, citat de ”Izvestia”.

Pașinian s-a declarat mulțumit de rezultatele întâlnirii trilaterale cu Putin și Aliev. ”Sunt bucuros că, la sfârșitul convorbirilor, avem un rezultat care nu este lipsit de importanță. Sunt convins că ducerea la îndeplinire a înțelegerilor consemnate în Declarație va putea schimba considerabil situația economică a regiunii noastre, punând în valoare potențialul ei și oportunitățile pentru investiții”, a spus premierul armean.

În același timp, el și-a exprimat temerea că realizarea problemelor economice din Declarația adoptată va fi îngreunată pe fondul chestiunilor de natură umanitară, inclusiv problema prizonierilor militari, rămase nerezolvate în regiuni. Pentru Armenia, a subliniat Pașinian, aceste probleme sunt cele mai sensibile.

La rândul său, președintele azer Ilham Aliyev a declarat că vechiul conflict din Karabah ”a rămas în trecut”.

El a menționat că și liderul rus Vladimir Putin a fost de acord cu părerea sa. Aliyev a cerut, de asemenea, după discuțiile de la Moscova, ”să ne gândim la viitor”. Potrivit acestuia, în regiune vor fi deblocate comunicațiile de transport, în special.

„După mai bine de 30 de ani, Azerbaidjanul … va avea o comunicare cu Republica Autonomă Nahicevan a Republicii Azerbaidjan. Armenia va avea o legătură feroviară cu Rusia și cu Iranul, prin teritoriul Azerbaidjanului ”, a spus Aliyev.

De asemenea, potrivit acestuia, va apărea accesul pe piața turcească.

Potrivit declarației finale, prima ședință a grupului de lucru va avea loc înainte de 30 ianuarie, iar până la 1 martie, grupul trebuie să prezinte părților, ”la cel mai înalt nivel”, un calendar pentru implementarea măsurilor de restaurare a regiunii. Până în prezent, prioritate se acordă comunicațiilor feroviare și rutiere și siguranței acestora. Moscova, Erevanul și Baku vor aproba componența subgrupurilor lor de experți în aceste domenii, care vor include reprezentanți ai autorităților, departamentelor și organizațiilor de profil.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875107