Hot News
Rusia: De la vaccinarea pe scara largă la cea în masă, începând de luni
13/01
Pușkov a răspuns aberațiilor lui Zelenski, cu privire la Serghei Koroliov
14/01

”The Economist”: Rubla, una dintre cele mai subevaluate valute din lume

Foto: myseldon.ru

Rubla rusească este a doua cea mai subevaluată valută din lume, conform indicelui ”Big Mag”, informează publicația ”The Economist”, care a făcut propriile calcule, scrie cotidianul ”Vedomosti”.

«În Rusia, ”Big Mac” costă 135 de ruble, în timp ce în SUA – 5,66 de dolari. Cursul de schimb subînțeles este de 23,85. Diferența dintre acesta și cursul de schimb efectiv (74,63) arată că rubla rusească este subevaluată cu 68%», explică ”The Economist”.

Cea mai subevaluată valută din lume este lira libaneză: indicele ei, calculat după formula ”Big Mac”, a fost de 68,7%.

La polul opus, cele mai supraevaluate valute din lume au fost coroana norvegiană – supraevaluată cu 7,5%, coroana suedeză – cu 12,6%, francul elvețian – cu 28,8%, conform indicelui menționat.

”Indicele Big Mac” este un rating ce se bazează pe paritatea puterii de cumpărare, pe care ”The Economist” a început să-l alcătuiască din 1986. Publicația compară valutele diferitelor țări pe baza prețului Big Mac, unul dintre cei mai populari burgeri comercializați de McDonald’s și vânduți în peste 100 de state ale lumii. Pentru calcularea indicelui, ”The Economist” a optat pentru Big Mac, pentru că este compus din șapte ingrediente, rețeta lui fiind aceeași pentru toate țările. Publicația subliniază că niciodată nu a propus utilizarea ”indicelui Big Mac” pentru o evaluare exactă a gradului de dezechilibrare a unei valute, dar a început să fie menționat în manualele de economie și în studiile științifice.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875020