Hot News
Germania critică sancțiunile SUA împotriva gazoductului ”Nord Stream-2”
22/01
Contract semnat de Ungaria și Rusia pentru vaccinul ”Sputnik V”
23/01

Prelungirea START-3: Reacția autorităților ruse la propunerea lui Joe Biden

Dmitri Peskov (stânga) și Joe Biden/ Colaj: news.sputnik.ru

Rusia se pronunță pentru păstrarea și prelungirea Tratatului privind măsurile de reducere și limitare a armelor strategice ofensive (START-3) și salută voința politică a Statelor Unite în acest sens, dar totul depinde de detaliile propunerii, care nu au fost încă analizate, a declarat secretarul de presă al Președintelui rus, Dmitri Peskov, întrebat fiind de jurnaliști în legătură cu propunerea formulată de liderul american, Joe Biden, scrie ”Rossiisakaia gazeta”.

”Fără îndoială, Rusia se pronunță în favoarea păstrării START-3 și a prelungirii acestui Tratat, cu scopul de a obține o fereastră de timp necesară pentru desfășurarea de negocieri și de contacte corespunzătoare. Desigur, nu putem decât să salutăm voința politică de a prelungi acest document, dar totul depinde de detaliile acestei propuneri, pe care, deocamdată, nu sunt pregătit să le comentez, pentru că ele trebuie, mai întâi, analizate”, a declarat Peskov.

”Este, desigur, foarte important să se țină cont de preocupările reciproce și să fie luată în considerare poziția binecunoscută a Rusiei în acest domeniu”, a continuat secretarul de presă al Președintelui.

Întrebat dacă Moscova a primit deja, pe canale diplomatice, propunerea de prelungire a tratatului, Peskov a arătat că nu dispune de informații în acest sens și a repetat că totul rezidă în detalii.

”Avem poziția noastră, binecunoscută și consecventă, dincolo de care, firește, nu putem trece”, a subliniat secretarul de presă al liderului de la Kremlin.

Jurnaliștii au precizat că purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că Biden se pronunță pentru prelungirea tratatului, fără modificări și condiții. Peskov a amintit că, până acum, nu așa a fost pusă  problema. ”Până acum, au fost înaintate anumite condiții pentru prelungire, iar o serie dintre ele nu puteau fi acceptate sub nici o formă. De aceea, haideți mai întâi să vedem ce propun americanii, după care vom face și comentarii”, a concluzionat el.

Rusia este pregătită să intre imediat în contact cu SUA, pe linia ministerului de Externe, pentru a prelungi cât se poate de repede Tratatul privind măsuri de reducere și limitare a armelor strategice ofensive, a declarat, la rândul său, reprezentantul oficial al MAE Rus, Maria Zaharova.

”Suntem pregătiți să intrăm, fără întârziere, în contact, pe linia departamentelor de politică externă ale Rusiei și Statelor Unite, pentru a pune la punct un acord de prelungire pe cinci ani a Tratatului START-3. Și trebuie acționat în cel mai scurt timp, având în vedere că Tratatul expiră la 5 februarie 2021”, a adăugat Zaharova, amintind că ”Rusia s-a pronunțat în mod consecvent pentru o astfel de decizie”.

Legat de același subiect, șeful Comitetului pentru afaceri internaționale din Consiliul Federației, Konstantin Kosaciov, a declarat că Rusia și Statele Unite pot reuși să prelungească START-3 înainte ca Tratatul să expire. Potrivit explicațiilor sale, chiar și în cazul unei înțelegeri ”diplomatice”, documentul poate funcționa cu titlu provizoriu până la ratificare. Kosaciov a menționat că o asemenea tactică este permisă de legislația rusă în domeniul acordurilor internaționale.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875044